UTFORDRINGER: – Det har vært mange utfordringer, ja - blant annet det å plutselig ha med barn på tur. Moren elsker å gå tur, mens barna synes at det suger. De hadde egentlig ikke lyst, og barn blir ikke motivert av utsikt – men å ha det gøy. Det passet egentlig fint, for det liker jo Aleksander og jeg også, SIER Cecilie Skog. De hadde med seg Stavanger-kvinnen Kjersti Gjerdrem, datteren Elisabeth (14) og sønnen Magnus (12) på tur. Foto: NRK

– Ideen her er at vi hadde lyst til å ta folk med ut på drømmeturene deres. Vi er en nasjon der mange er i aktivitet, men mange har også et ønske om å gjøre større ting enn det man gjør til vanlig. Ønsker de kanskje ikke vil få oppfylt. Enten fordi de utsetter det eller fordi de bare ikke finner tid, sier prosjektleder Ingrid Olderbakk i NRK.

Det er eventyrerne Cecilie Skog og Aleksander Gamme som skal hjelpe "vanlige folk" ut på turen de alltid har drømt om, men aldri hadde klart å gjennomføre på egen hånd.

– Jeg hadde egentlig ikke tid, men man klarer alltid å rydde plass til viktige ting. Det var egentlig et ganske lett valg. For det første var jeg veldig nysgjerrig på å finne ut hvilke drømmer som finnes der ute, for det andre har det vært et privilegium å få være med å oppfylle dem, sier Cecilie Skog.

Enorm vilje

Skog er en norsk fjellklatrer som er mest kjent for sine turer til Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen. Nå skal hun altså være med på å oppfylle nordmenns turdrømmer.

– Det har vært helt utrolig fint å kunne oppfylle folks drømmer, som ikke helt har visst hvordan de kan gjøre det selv. Historien de har levd har gjerne gjort det slik at de heller ikke har vært i stand til det, og så har vi møtt dem i en fase der de kan ta tak i ting. Det har gjort veldig inntrykk, sier hun.

– Er det noe som har gjort spesielt inntrykk?

– Det er vanskelig å si en ting, det er så veldig mange øyeblikk – så mye mestring og begeistring.

– Er det noe som har overrasket dere underveis?

– Vi er overrasket over den enorme stå-på-viljen. På evnen til å bite tennene sammen og gå på. Jeg tror kanskje det har overrasket deltakerne selv også.

Flere utfordringer

Opptakene er gjort under krevende forhold fra mars til august i år. De har opplevd storm på Svalbard og stiv kuling på Hardangervidden.

– Vi har jo vært ute i naturen hele tiden, og den kan være nådeløs. Vi har opplevd kraftig vind, isvann, tåke, ja – det meste en kan oppleve når man eksponerer seg for en sånn lang tur. Men det har også vært fantastiske naturopplevelser og utrolig positive folk, sier Skog.

– Er det lettere å bli kjent med folk på slike turer?

– Ja, det er lettere å bli kjent både med andre og seg selv. Du stiller deg litt naken, blir mer sårbar. Du kan ikke lukke igjen, det er snakk om 100 % tilstedeværelse. Du kjenner på sult, frykt, redsel og glede. Du får hele spekteret, sier eventyreren.

Det å ha med helt "vanlige folk" på tur byr på forskjellige utfordringer.

– Det har vært mange utfordringer, ja — blant annet det å plutselig ha med barn på tur. Moren elsker å gå tur, mens barna synes at det suger. De hadde egentlig ikke lyst, og barn blir ikke motivert av utsikt – men å ha det gøy. Det passet egentlig fint, for det liker jo Aleksander og jeg også.

Småskader

Det å legge ut på lengre turer går sjeldent helt knirkefritt.

– Det har vært småskader på alle turene, så Cecilie har absolutt fått bruk for sykepleierutdanningen sin. Hun har trødd til med plaster, bandasjer, salve og litt av hvert, forteller prosjektlederen.

– Ja, den har jeg fått bruk for mange ganger. I første program hadde vi ikke gått lenger enn 800 meter på ski før vi så at noe var galt. Jeg så jo blodsporet etter den ene deltakeren, han var nedi med hånden og kuttet seg på stålkantene på skiene. Det var et ganske dypt kutt og det pumpet blod ut. Jeg måtte lappe ham sammen, så stelte vi det godt. Det er viktig å ha med førstehjelpsutstyr, bekrefter Skog.

Hun har virkelig satt pris på turene hun har vært med på.

– Da vi planla dette tenkte vi mye på hva vi kunne lære dem, men fy søren, vi har virkelig lært mye AV dem. De lever på mange måter i en litt annen verden enn det vi gjør, og det har vært veldig interessant å bli kjent med dem.

– Tilbakemeldingene er fantastiske. Deltakerne sier at de har fått et minne for livet, og det er en enorm lettelse for oss. Vi går jo høyt ut når vi lover dem en drømmetur, vi skaper høye forventninger – da er det ekstra kjekt at de er så glade og fornøyde. Gjennom disse turene har de gjort ting de ikke hadde turt på egen hånd, sier Olderbakk.

Ønsker flere drømmer

I første program er det norsk-iranerne Sharam og Kaweh (begge 26) som får en drømmetur til Svalbard. De to er oppvokst i flyktningenleir i Irak og ønsket å gå i skisporene til polarhelter.

Kjersti Gjedrem fra Stavanger og barna hennes på 12 og 14 år får dra på padletur til Steigen i Nordland, og i tredje program er det tre kamerater som alle har gått kraftig ned i vekt – og som får en skikkelig vintertur på Hardangervidda, med ski og pulk.

Deretter følger bergenske Camilla Grimsæth som drømmer om å komme opp på Fanaråken, der pappa Jan jobbet i 13 måneder som værobservatør i 1955–56. Nå er han over 80 år og hun ønsker å oppleve det mens han fremdeles er i live.

– De fleste turene er turer de fleste kan gjennomføre. Det er bare det at folk tenker at de ikke klarer det, dørstokken blir så sinnssykt høy, som et fjell de må klatre over. Skal en over breen på Svalbard så må en ha med brefører, men dette er enkle turer – og deltakerne har fikset det meste selv. Det handler ikke om spektakulære ting, men å være ute i naturen, sier Skog.

– Og nå er dere klare for runde to?

– Ja, vi får ikke nok vi nå. Vi håper å få inn enda flere søknader, og at man tør å tenke litt annerledes – tenke et skikkelig eventyr.

Drømmeturen har premiere på NRK1 i morgen, tirsdag. Serien er produsert av Naturredaksjonen i Bergen.