Gro Kvanvig

Pippi-jubileet markeres i hele Skandinavia — i Norge blant annet med en nyoversettelse av bøkene. I forbindelsen med jubileet har en rekke norske kvinner stilt opp med musefletter og latt sin indre Pippi komme fram i offentligheten. De forteller om hvordan Pippi har påvirket dem og vært et forbilde som kvinner. For Pippi har i alle år blitt hyllet som feminist, en som banet vei for jenter som vet hva de vil og ikke passer inn i det stereotype kjønnsrollemønsteret.

Jenta med de rare klærne

Jeg har aldri følt meg som noe Pippi. Jeg har aldri kunne identifisert meg med den sprøe jenta med de rare klærne. For meg framsto Pippi mer som en skremmende og uforutsigbar figur.

Jeg vil derimot slå et slag for Pippis følgesvenn, Annika. Hun var den jeg kunne identifisere meg med i Pippi-universet. Annika er ei vanlig jente i en vanlig familie - og i tillegg var hennes garderobe i lyse pasteller noe jeg bare kunne drømme om. I ettertid har jeg tenkt at Annika også har virkelige heltekvaliteter og at de bør komme fram.

Jeg har aldri følt meg som noe Pippi.

For selv om Annika er ei vanlig jente, så er ikke valgene hun tar like vanlige. Og hadde ikke Annika valgt å være Pippis venn, så ville historien om Pippi blitt ganske annerledes og ikke like morsom.

Skaper stor oppstandelse

Annika treffer Pippi første gang da hun flytter inn i nabohuset. Den nye, rare jenta skaper fort stor oppstandelse. Og det er ikke alle i Vimmerby som ser like blidt på at en som Pippi slår seg ned i byen. Ikke bare drar hun med seg noen spesielle husdyr og bor mutters alene. Pippi gjør absolutt alt som går i mot småbyens regler.

Annika risikerer mye ved å være Pippis venn.

Annika møter allikevel Pippi med nysgjerrighet. Sammen med broren Tommy tar hun outsideren, Pippi, inn i varmen. Hun gjør ingen forsøk på å forandre henne. Nei, tvert imot så omfavner hun Pippi med alle hennes særheter. Hun ønsker oppriktig å lære av henne. Om det så er å danse «hula hula dans» på en sydhavsøy eller lage pepperkaker på gulvet. Annika kaster seg ut i det.

Vi vet alle hvor vanskelig det er å inkludere fremmede i et etablert fellesskap. Det er ikke noen man gjør uten å sette noe på spill. Og Annika risikerer mye ved å være Pippis venn. Ikke bare setter hun helsa på spill, men også sitt gode navn og rykte. For Pippi opererer på kanten av alt som heter lov og rett. Men mens Pippi turer i vei uten å tenke på hva som forventes av henne, sliter Annika med konvensjonene. Hun kan ikke flykte til ei sydhavsøy eller har en kappsekk fullav gullpenger til å betale seg ut av problemene. Hun må ta konsekvensene alene.

Sterkere enn Pippi

Men selv om Pippi har superkrefter og kan løfte sin egen hest, så framstår lille, redde Annika i en rekke situasjoner som sterkere enn Pippi. Hun er den trofaste og gode vennen, som forsvarer Pippi når det kniper. Og er ikke det kanskje det tøffeste man kan gjøre?

Annika viser at vanlige folk også kan gjøre uvanlige ting...

Astrid Lindgren har i flere av sine bøker vist at de små og redde også kan gjøre viktige handlinger. Noen oppdrag må utføres selv om de er farlige «Ellers er man bare en liten lort» som den eldste broren Jonatan i Brødrene Løvehjerte hadde som livsfilosofi.

Så når vi nå skal feire Pippi i et år til ende så husk at man ikke behøver være supersterk og kle seg i merkelige klær for å gjøre viktige ting. Nei, tvert imot så kommer man like langt i lyse pasteller og fornuftig hårklipp. Annika viser at vanlige folk også kan gjøre uvanlige ting, og at ved å åpne opp for de Pippiene som dukker opp i livene våre, åpner vi også opp for et mye morsommere liv.