— Det er klart at han ikke synes dette er noe gøy. Joshua har ikke noen problemer med å uttale seg, men det er jo ikke noe særlig at det blir rippet opp i dette. Han synes det er helt unødvendig å få kastet en slik mistanke over seg nå, sier Hans Marius Graasvold til Fædrelandsvennen.

Torsdag kunne Dagbladet melde at kongolesisk politi ønsker å gjennomføre et nytt avhør med French. Årsaken skal være at politiet har fått nye opplysninger i forbindelse med Tjostolv Molands død.

— Fant stoffer i blodet

— Det var den foreløpige rapporten som gjorde at vi trakk en foreløpig konklusjon. Nå har den endelige rapporten kommet og der er det opplysninger som gjør at vi på nytt må snakke med French, sier generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa til Dagbladet.

Ifølge Mukuntu ønsker politiet å snakke med French om stoffer som skal ha blitt funnet i Molands blod.

— Vi er kjent med opplysningene som fremkommer i Dagbladet. Vi forholder oss til Kripos' rapport. Den slår entydig fast at det ikke er noe mistenkelig bak Molands død. Vi stiller oss derfor uforstående til disse nye opplysningene, sier Graasvold.

Kan bli avhørt i dag

Kripos opplyser til Dagbladet at de gjennomførte en fullstendig rettsmedisinsk undersøkelse av Moland under sitt besøk i Kongo. Undersøkelsen omfattet blodprøver som har blitt analysert ved Folkehelseinstituttet i Norge. Analyseresultatene ble senere sendt til Kongo.

Graasvold opplyser at han blir oppdatert av Utenriksdepartementet fortløpende.

— Joshua skal inn til en samtale, men vi vet ikke om det blir i dag eller senere. Vi har fått forsikringer om at det vil være en advokat til stede under avhøret, sier Graasvold.

Underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet bekrefter overfor Fædrelandsvennen at de er kjent med opplysningene som fremkommer i Dagbladet.

— Etterforskningen av Molands dødsfall er fortsatt ikke avsluttet fra kongolesisk side. Vi er nå i kontakt med myndighetene for å få mer informasjon, sier Andersen.

Uvisst om overføring til Norge

Norske myndigheter jobber fremdeles med å få French løslatt, men foreløpig har det ikke skjedd noe nytt.

— Vi jobber langs de to sporene vi har hatt hele veien. Det vil si soningsoverføring eller benådning. Vi jobber med de ressursene vi har, men det er ingen ny utvikling, sier Andersen.

Nylig ble det kjent at president Joseph Kabila har signalisert at han vil benåde i overkant av 1000 fanger. Om Joshua French kan bli en av disse er ennå uklart.

— I den prosessen venter man på en politisk beslutning fra kongolesisk side. Vi vet ikke noe mer om at han står på disse listene, sier advokat Hans Marius Graasvold.