Vi er blitt så velmenende og så livredde for å støte noen i det norske samfunnet at det tydeligvis ikke er noen grenser for hva noen nøytralitetsjunkier klarer å bli provosert av. NRK hevder altså at de har mottatt reaksjoner på at Sællmann bærer et kors som måler 1,4 centimeter når hun er på tv. Jeg skulle gjerne visst hvor disse reaksjonene kommer fra og hvor mange reaksjoner det er. Uansett er det oppsiktsvekkende at NRK mener Sællmanns troverdighet som journalist svekkes av at hun bærer dette smykket.

«For programledere i nyhetssendinger på TV er føringen at man skal kle seg nøytralt og ikke ha på seg noe som signaliserer et budskap som kan komme i konflikt med rollen som en uavhengig formidler av nyheter. Det innebærer også at vi oppfordrer dem til ikke å bære smykker som kan oppfattes som politiske eller religiøse budskap når de har sending", sier nyhetsredaktør Per Arne Kalbakk til Vårt Land.

Kan han ikke like godt innføre NRK-uniformen først som sist?

På barne-tv løper programlederne rundt med ringer i nesa, fotballdrakter og spektakulære tatoveringer. Flott, synes jeg, men kontrasten til Sællmanns smykke blir latterlig.

Blant NRKs ansatte er mange livssyn representert. Det er nemlig mulig i Norge å være journalist selv om man er aktiv kristen eller muslim. Eller vil NRK også nekte å ha aktiv religiøse journalister i staben, i frykt for å støte noen seere eller lyttere?

Ekstra pussig blir reaksjonen mot Sællmann med tanke på at NRK fortsatt har andakt på radioen hver morgen. Det er altså greit, men et minikors på en distriktsjournalist må det reageres på.

Norge blir mer og mer et mangfoldig samfunn. Det skal man ta hensyn til, men da må man heller ønske å ramme inn dette mangfoldet, ikke forsøke å skjule det.

Tidligere i år leverte Tros og livsynspolitisk utvalg sin innstilling til kulturministeren. Utvalget som ble ledet av presten Sturla Stålsett gikk inn for at til og med dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb. I Forsvaret er det allerede åpent for at soldater kan bruke religiøse hodeplagg. Dette er på dette nivået debatten bør ligge, ikke på NRKs smått parodiske smykke-nivå. Og en ting er sikkert: Journalistikken i statskanalen blir verken mer eller mindre troverdig av at Sællmann har et hjerte rundt halsen i stedet for et kors.