Kontraster mellom det poppa og enkle og det eksperimentelle. Tittelen sier sitt. Her er ro og behag. Og panikk, rastløshet og en søken mot noe. Det er ikke alltid like lett å definere og forstå tekstene til Hanne Kolstø på Stillness and Panic. Det er opp til lytteren å tolke det slik man vil, for det som virker som personlige refleksjoner og konkrete hendelser for henne, kan virke diffust og lite konkret og lite håndgripelig for andre.

Kunstnere gjør det slik. Og nå, på hennes tredje album, høres Kolstø virkelig ut som en popkunstner. Samtidig som hun kommuniserer bra med lytteren. I mine ører knirket det litt både på debuten Riot Break fra 2011 og på oppfølgeren Flashblack året etter. Disse to albumene hadde sine høydepunkter som i hovedsak var de enkle poplåtene. Det er flere av den sorten her. Hanne Kolstø har ikke sluttet å utfordre verken seg selv eller lytteren for det. Men det hele låter mer kompakt med en sterkere helhet. Arrangementene er gjennomgående fyldigere og massive, samtidig som stemmen til Kolstø synes å være mer leken og autoritær enn noensinne.

Etter at hun ble plateartist, har Hanne Kolstø bodd i Kristiansand. Hun er fra Sykkylven på Sunnmøre, og dette albumet er innspilt i barndomshjemmet og på bedehuset i bygda. Det er ikke lett å få noen fornemmelse av akkurat det, bortsett fra at noen av låtene har en sakral stemning.

Aller først er det lett å like den poppa og fengende One Plus One Makes One Out Of Two og den nesten like umiddelbare Someone Else. Men hun dyrker fortsatt kontrastene sammen med produsent Øyvind Grøsrud Gundersen. Elektroniske drypp, tidvis svære syntharrangementer og organiske tangentinstrumenter fyller lydbildet og danner en dybde og substans som fører oss både inn i stillheten og ut i panikken.

Her er låter full av heftig og spesiell rytmikk. Hanne Kolstø nekter å være mainstream. Det passer ikke henne. Og om vi absolutt skal hente fram noen referanser, må det bli Florence & The Machine, Depeche Mode, Björk og Kate Bush. Kunstpop! Men langt fra kunstig. Hanne Kolstø kan nå langt.