Mandag legger Jens Stoltenberg frem sitt siste statsbudsjett som statsminister for den rødgrønne regjeringen.

Noen dager senere går han av, og overlater regjeringskontorene til Høyre og Frp.

Solberg-regjeringen har da tre uker på seg til å gjøre sine endringer i statsbudsjettet. Stoltenberg sier han er glad for at det står i Sundvolden-erklæringen at den nye regjeringen vil følge handlingsregelen.

— Det er viktig er å understreke at handlingsregelen innebærer at man skal jevne ut svingninger i økonimien. Når fondet vokser veldig mye, skal man ligge under den forventede avkastningen av oljefondet, sier Stoltenberg til Aftenposten.

I budsjettet som legges frem mandag vil Stoltenberg-regjeringen legge opp til å stramme inn oljepengebruken til under tre prosent.

- Vil det være forsvarlig av den nye regjeringen å øke oljepengebruken til fire prosent?

- Nei, det er helt klart ikke forsvarlig. Da snakker vi om flere titalls milliarder mer enn det vår regjering legger opp til, påpeker statsministeren.

- Uklare formuleringer

Han mener en slik økning ville være i strid med handlingsregelens intensjon om å bruke innfasing av oljepenger til å jevne ut svingninger mellom gode og dårlige år i økonomien.

- Det som er mest uavklart, er om den nye regjeringen vil prøve seg med noen budsjettriks. Det en ærligere sak å si at man vil bruke mer penger enn å finne på måter å gjemme bort pengebruken, sier Stoltenberg.

- Tenker du da på opprettelse av selskaper som tilføres penger utenfor handlingsregelen?

— Ja. Her er det en del uklare formuleringer i regjeringsplattformen.

Veldig liten sum

De blåblå skriver i Sundvolden-erklæringen at de vil opprette et eget fond for veiinvesteringer. Dette skal tilføres en kapital på 100 milliarder kroner, som skal bygges opp over inntil fem år. Fondets avkastninger skal øremerkes å finansiere satsningen på infrastruktur.

- Ser du på dette som en omgåelse av handlingsregelen?

— Det kommer helt an på hvordan det utformes. 100 milliarder høres ut som veldig mye penger. Men de skal bare bruke renteavkastningen, som vil utgjøre 3 til 4 milliarder. Vi har lagt frem en Nasjonal transportplan på 508 milliarder kroner over ti år. 3 til 4 milliarder er i denne sammenhengen en veldig liten sum. Dette fondet er på grensen til helt uten betydning, sier Stoltenberg.

Snubletråder

Stoltenberg og hands regjering er selv blitt beskyldt for å legge ut snubletråder i statsbudsjettet som skal gjøre det vanskeligere for etterfølgerne å sette sitt preg på 2014-budsjettet. Dagens Næringsliv skrev tidligere i høst at de rødgrønne vil komme de blå i forkjøpet ved å øke bunnfradraget i formuesskatten og fribeløpet for arveavgiften til én million kroner.

Stoltenberg vil ikke stå inne for denne lekkasjen, men går langt i å bekrefte at det stemmer.

- Hvis vi skulle gjøre en slik endring i formuesskatten og arveavgiften, så er det ikke en finte, men i tråd med det vi har gjort i flere år tidligere. Vi har gitt lettelser i bunnen og har halvert antallet som betaler formuesskatt, sier Stoltenberg.