— Vi er ved et tidsskille. Debatten om snikislamisering overgår det meste jeg har hørt gjennom de 26 årene jeg har vært politiker. En forfølgelse av muslimer er i gang, og et hat mot islam, sier Khalid Mahmood til Aftenposten.- Vi er vår tids jøder, stigmatiserte, generaliserte og fremstilt som en trussel mot samfunnet. Fremstilt som usiviliserte mennesker som lever et dobbeltliv - ordentlig utad, men innad fundamentalister som undertrykker og bruker vold mot kvinner, sier Mahmood.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, mener Mahmood blander kortene og selv bidrar til å stigmatisere muslimer.

— Jeg er kulturell kristen og ville aldri føle meg støtt hvis noen kritiserte kristen fundamentalisme. Vi snakker om radikal islam og reaksjonære muslimer, ingen kritiserer de liberale, sekulære muslimene, sier Amundsen.

Heller ikke sosiologiprofessor Grete Brochmann deler Khalid Mahmoods syn, selv om hun ikke vil avvise folks følelser.

— Jeg må si at det er mye bra med denne integreringsdebatten. Den har fått en enorm deltakelse, skapt et svært engasjement i mye større deler av befolkningen enn før, et engasjement om integrering, religionsfrihet og ytringsfrihet som er nødvendig å diskutere offentlig, sier hun. (©NTB)