OSLO: Det står i langtidsplanen for forsvarssektoren som ble lagt fram på en pressekonferanse i Forsvarsdepartementet fredag.

Videre anbefales det at den resterende virksomheten på Kjevik effektiviseres og avvikles senest innen 2025 for å minimere kompetansekravet.

Å avvikle virksomheten på Kjevik og samle utdanningen på Værnes er i hovedsak i tråd med Forsvarssjefens fagmilitære råd som ble avgitt i høst.

Både ansatte på Kjevik og Sørlandets politikere har siden den gang drevet intens lobbyvirksomhet for å at skolen skal bestå, men har åpenbart ikke nådd fram hos forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

20-års perspektiv

Langtidsplanen legger føringer for Forsvaret de neste 20 årene, og omlegging av basestrukturen er et vesentlig element i planen som ble lagt fram av statsminister Erna Solberg (H), Frps nestleder Per Sandberg og forsvarsministeren selv.

Det er i dette puslespillet at basen på Kjevik ryker ut. Flyttingen henger sammen med utfasingen av de gamle F 16-flyene og innføring av jagerflyene F 35. Luftforsvarets skolesenter på Kjevik har om lag 200 arbeidsplasser, og består av Luftforsvarets befalsskole (LBSK), Luftforsvarets tekniske skole (LTSK) og avdeling for teknologibasert læring (ATL). Kjevik er en av i alt elleve baser som foreslås nedlagt.

I tillegg til Kjevik er det Karljohansvern, Kjeller, Setnesmoen, Grunden 22, Hovemoen, Nærøysund, Trondenes, Åsegården, Harstad Syd og Andøya.

"Utnytte synergier"

I langtidsplanen begrunnes flyttingen fra Kjevik slik:

"Regjeringen anbefaler å legge ned Luftforsvarets virksomhet ved Kjevik og samlokalisere hovedtyngden av Luftforsvarets skoleaktivitet til Trøndelagsregionen. Skolene vil være geografisk lokalisert i Trondheim, på Værnes og på Ørland, for å utnytte synergier opp mot de operative miljøene. Samtidig tilknyttes alle Luftforsvarets våpenskoler organisatorisk under en ansvarlig sjef ved Luftforsvarets nye skolesenter på Værnes. Dette gjøres for i større grad å se Luftforsvarets utdanning i sammenheng. Faglige og operative behov har veid tyngst i regjeringens forslag. Disse gir en bedre utnyttelses av basestrukturen."

Sparer én milliard

Det pekes også på at Værnes har betydelig ledig kapasitet i dag.

Videre står det: "Hovdedelen for fagutdanningen for luftvern og baseforsvar vil være geografisk samlokalisert med avdelingene på Ørland for å utnytte synergier på materiell og tilgjengelighet til øvingsområder". Også Luftforsvarets flytaktiske skole på Rygge foreslås flyttet til Vænes.

Regjeringen anslår at disse endringene medfører et beregnet investeringsbehov på 270 millioner kroner. De beregner at nedleggelsen av Kjevik vil gi om lag 35 millioner kroner per år i reduserte driftskostnader, og at det reduserer fornyelsesbehovet som per i dag er beregnet til om lag 320 millioner kroner på Kjevik i den neste 20-års-perioden.

Avhendingsverdien av Kjevik er estimert til om lag 80 millioner kroner etter at kostnader til oppryding er trukket fra.

"Samlet gir nedleggelsen reduserte kostnader på om lag én milliard kroner i et 20-års perspektiv i tillegg til forventede reduserte kostnader til rekruttering og utdanning, og stordriftsfordel når teknisk utdanning er geografisk samlokalisert med de operative avdelingene", står det i planen.

Til Stortinget

Langtidsplanen går nå til behandling i Stortinget, og politikerne på Sørlandsbenken har varslet at de vil kjempe for å ta hele utdanningssystemet ut av langtidsplanen for å underlegge det en egen utredning innen 2020. Slik håper de at skolen på Kjevik både kan bevares, og utvides på sikt.

Med regjeringens tidsplan om å flytte vesentlige deler av skolene innen 2018, kan det løpet være kjørt.

Men de står likevel fast på planen:

— Når saken nå kommer til Stortinget, er det naturlig for oss som sørlandspolitikere å arbeide videre for at Kjevik blir løftet ut av behandlingen og sett i sammenheng med den øvrige utdanningsvirksomheten fram mot 2020. Det arbeidet kommer vi til å fortsette her i Stortinget, skriver stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) fra Vest-Agder i en e-post.

Hun karakteriserer flyttingen av skolevirksomheten fra Kjevik som skuffende.

Fædrelandsvennen kommer tilbake med mer.