– Vi har for så vidt utfordret Bondelaget på om de ønsker å omdisponere penger innenfor dagens jordbruksavtale, noe de har avvist, og da føler ikke vi noe behov for å følge det videre opp, sier statssekretær i Landbruks— og matdepartementet, Terje Halleland (Frp), til NTB.

tb422797.jpg

Han møtte i dag Norges Bondelag og Agderbær for å snakke om den ekstraordinære jordbærsituasjonen som har oppstått som følge av at gråskimmelsopp har ødelagt avlinger flere steder i landet.– Vi ser på resistensproblematikken og følger den opp, og bruker det apparatet som er tilgjengelig i dag, sier Halleland.

Norges Bondelag er glad for at departementet deler deres vurdering om å oppfølging, men tviler på at de eksisterende programmene er omfattende nok.

– Vi skulle ønske departementet hadde hatt mer å stille opp med med tanke på å kartlegging den faktiske situasjonen, sier nestleder Bjørn Gimming i Bondelaget.

– Svært alvorlig

De første meldingene om problemer med gråskimmelsopp kom fra Agder og Rogaland, der flere bønder opplyser at de har mistet over halvparten av produksjonen. På Østlandet har soppen også forårsaket store skader og tapte inntekter. I Nord-Norge slipper bærene trolig unna soppangrepet.

– Totalt sett opplever vi 40 prosent reduserte avlinger i år i forhold til et normalår. Mens for noen produsenter er tapet opp mot 100 prosent. Det er veldig spesielt, og det er svært alvorlig for dem det gjelder, forteller Gimming.

Gråskimmelsopp rammer jordbærproduksjonen hvert år, men ettersom det har regnet mye i år og soppen trives ekstra godt under fuktige forhold, har soppangrepet vært mer utbredt enn vanlig.

– Det bøndene først og fremst er ute etter er å få kartlagt situasjonen rundt resistens og om denne soppen har utviklet motstandsdyktighet mot de plantevernmidlene som er en del av bøndenes verktøykasse, sier Gimming.

Ingen ordning

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har tatt til orde for at det er nødvendig med en tiltakspakke til jordbærbønder som har fått avlingen ødelagt av sopp.

– Å be bøndene ta av penger fra jordbruksoppgjøret til dette som ingen kunne forutse, er ansvarsfraskrivelse. Det viser en landbruksministeren som synes det er ett fett om jordbærnæringa overlever eller ikke, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til NTB.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har tidligere uttalt at jordbærbøndene må håndtere tapene på egenhånd.

Fra før finnes det erstatningsordninger for bær som rammes av klimaproblemer og frost, men det finnes ingen slike ordninger for det jordbærbøndene opplever nå.

– Vi har ingen problemer med å sympatisere med bøndene, men å drive med jordbruksproduksjon medfører en viss risiko, sier Halleland.