Som rimelig er var det fullt trøkk for å komme inn på førpremieren. Foto: Torgeir Eikeland
Roy Ole Jensen (6) var en av ikke altfor mange som hadde kledd seg for anledningen. Foto: Torgeir Eikeland
Kulturstyreleder og turistsjef Randi Haukom hadde kommet for å vurdere den nye, viktige eksportartikkelen for Kristiansand. Foto: Torgeir Eikeland
F.v. Rita Hjort, Marcus Hjort og Isak Hjort Tønnessen hadde kledd seg opp for piratpremiere. Foto: Torgeir Eikeland

— Da jeg kom til innspillingsstedet i England og fikk se fargen på Benjamins bukser, ja da måtte de farges om. Det gjaldt noen av klærne til de andre skuespillerne også, humrer Terje Formoe.

Skaperen av Kaptein Sabeltann står strålende blid i foajeen på Fønix kino. Det er lørdag kveld, og Barnefilmfestivalen har førpremiere på «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama». Dette er filmen som skal bringe den gulltørste piraten ut til foreløpig 73 land. Først fredag har filmen premiere i alle norske byer, men Barnefilmfestivalens publikum fikk sjansen til å tjuvtitte med visning både lørdag og søndag.

Fire år og 50 millioner kroner har gått med for å komme til denne dagen, men Formoe tør ikke slippe jubelen helt løs:

Mange skal mene

— Det er så mange som skal mene så mye før alle er ferdig ment at jeg ikke lener meg tilbake riktig ennå. Det jeg må holde meg til, er min egen magefølelse, og den er meget god, sier mannen som har vært mye på reisefot under innspillingen.

Den har foregått i England, Marokko og Thailand, og folk som Pia Tjelta, Kyrre Haugen Sydness, Odd Magnus Williamson og Anders Baasmo Christiansen har befolket rollene.

Få kostymer

— Det er stort når du kan vise fram noe du har jobbet med så lenge til alle. Tomheten kommer etterpå, sier Formoe. Utenfor kinoen brenner store fakler og det synges og danses. Et utålmodig publikum presser mot sperringene. Mange av byens kulturansikter er her, og det er overraskende få barn i piratkostymer.

— Vi kaller det ikke en barnefilm. Vi kaller det en sjørøverfilm. Dette skal være for alle, men den har syvårsgrense også. Dermed kan den også vises for fireåringer i følge med voksne, sier Formoe.

— 50 millioner kroner og tidenes dyreste norske familiefilm: Hvor mange billetter må dere selge?

Badevannet

— Det vet jeg ikke. Det må du spørre produksjonsselskapet Storm Films om. Jeg får royalties og betalt for rettighetene til filmen, sier Formoe. Men selv om han ikke har løpt noen økonomisk risiko, har han altså hatt full kontroll:

— Det jeg har sagt oftest om det, er at «vi må ikke tømme barnet ut med badevannet». Vi må ikke tulle med Kaptein Sabeltann, og sjelen hans må bevares. Men dette skal være noe helt annet enn for eksempel showet i Kjuttaviga. Filmen er bygget opp med gags og komikk, og vi kommer tettere på hovedkarakterene, sier Formoe.

Selve historien er gammel, og bygger på en tegneserie han laget i 1994:

— Kong Rufus i Lama Rama er den samme som den gangen, sier Formoe.

Ideen til å lage Sabeltann-film ble imidlertid unnfanget på en fest for fire år siden.

— Det var på festen etter innspillingen av tv-serien om Kaptein Sabeltann for fire år siden. Den tv-serien tapte jeg mye på, men nå kan jeg si at det var verdt alt sammen. Uten den hadde det ikke blitt noen film nå, sier Formoe.

Ytterligere to filmer er under planlegging, og Formoe skrev hovedhandlingen til den neste i februar.

— Hvis det går som tenkt, kommer vi til å jobbe med film de neste fire-fem årene også, sier han.