OSLO: — Statsministeren var klar på at det er behov for tiltak, og nevnte i den sammenheng Kristiansand og Sørlandet spesielt. Hun forsikret at regjeringen vil følge nøye med på utviklingen, sier Hans Fredrik Grøvan.

Har fått midler

Statsministeren viste i sitt svar også til at National Oilwell Varco har fått 15 millioner kroner til omstilling av de såkalte «DEMO 2020»-midlene. Hun forsikret at regjeringen spesielt vil se til steder som har den høyeste arbeidsledigheten. Det var i april bare Rogaland som hadde høyere registrert arbeidsledighet enn Agder.

På spørsmål om han er fornøyd med svaret sier KrF-representanten at han vil avvente hva regjeringen kommer med av tiltak i revidert. Grøvan viser også til at hans eget parti har foreslått en egen tiltakspakke for Sør- og Vestlandet som er hardt rammet av krisen i oljeleverandørindustrien.

3000 færre ansatte

I den muntlige spørretimen trakk Hans Fredrik Grøvan fram National Oilwell Varco som siden 2015 alene har redusert antall ansatte fra 5000 til 2000. Han viste videre til at næringsklyngene på Kongsberg, Raufoss og Halden i fjor fikk omstillingsmidler fra Innovasjon Norge, men at Sørlandet da ikke ble tilgodesett til tross for at regjeringen påpekte behovet for omstilling i landsdelen.

— Det er viktig for Sørlandet både å bevare de teknologiske miljøene og legge forholdene godt til rette for at de kan omstille seg og bli i stand til å skape verdier på andre områder enn oljesektoren, sier Hans Fredrik Grøvan.