— Dette kommer ikke til å gå over av seg selv, uansett hvor mye ledelsen prøver å late som at alt er fint og flott, sier Ingrid Nyquist, Bror Skrede, Anne Thomassen, Hilde Stråtveit, Ingunn Aarstøl Nilsen, Pia Skurve og Hanne Nøding.

De sju er blant 16 tidligere og nåværende ansatte som gjentatte ganger har varslet om uholdbare arbeidsforhold ved administrasjonsavdelingen i Søgne kommune.

Anne Irene Thomassen. Har jobbet ved ulike avdelinger i kommunen siden 1984. Begynte på servicetorget i 2001. Sykemeldt siden april 2015. Thomassen er den eneste av de som står fram her som fortsatt er ansatt i kommunen. Foto: Kjartan Bjelland

Av de sju som nå står fram, er Anne Thomassen den eneste som fortsatt er ansatt.Hun er innstilt på å ta belastningen ved å vise at hun ikke har tillit til ledelsen på en arbeidsplass hun fortsatt har et ansettelsesforhold til.

— Jeg er ferdig med å være redd. Det kan umulig bli verre enn det har vært de siste månedene, sier Thomassen, som har vært sykemeldt siden april.

- Ved at jeg som fortsatt er ansatt forteller om ukulturen som råder, kan hverken ledelse eller politikere si at saken er ute av verden fordi alle det gjelder har sluttet, sier Anne Thomassen, med 31 års fartstid i kommunen.

En rekke bekymringsmeldinger

Under administrasjonsavdelingen sorterer servicetorget/biblioteket, personalavdelingen og arkivet. Avdelingen har i overkant av 20 ansatte.

I februar 2014 ble offentligheten oppmerksom på uroen i avdelingen. Da sto tre tidligere biblioteksjefer framog fortalte at de hadde gruet seg til å gå på jobb på grunn av forholdet til ledelsen.

Jeg har aldri, hverken før eller siden, jobbet et sted hvor lederne så åpenlyst snakket om inkompetente ansatte.

Ifølge Ingrid Nyquist har i alt 22 personer sluttet i perioden januar 2011 til juni 2015. — 16 fast ansatte har sagt opp sine stillinger. Tar vi med lærlinger og midlertidig ansatte blir det totalt 22 personer som har sluttet, sier Nyquist.

Ingrid Nyquist. Begynte i administrasjonsavdelingen i 2011, sluttet i mars 2015. Jobbet først på servicetorget, siden flyttet til arkivet. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er et vanvittig gjennomtrekk av ansatte. Bare det i seg selv burde fått bjellene til å ringe, påpeker de seks som møter Fædrelandsvennen til fotografering på Tangvall. Hanne Nøding fra Mandal stiller seg bak det de andre sier, men ønsker ikke å være med på bildet.

Nøding var ansatt i personalavdelingen i 2011, og sier arbeidsmiljøet fort fikk varsellampene hennes til å blinke.

— Jeg har aldri, hverken før eller siden, jobbet et sted hvor lederne så åpenlyst snakket om inkompetente ansatte. Det var påfallende mye baksnakking. Akkurat det er spesielt ille i en personalavdeling, som skal være en ressurs for andre avdelinger, og se til at rutiner etterfølges, påpeker Nøding.

Jeg ble for eksempel bedt om å passe på at en kollega ikke kom i kontakt med rådmannen, siden hun var så krass mot ham.

Gruppa på i alt 16 personer har varslet Arbeidstilsynet om et uforsvarlig arbeidsmiljø, samt manglende rutiner for rapportering av mobbing og varsling. Også Fagforbundet har varslet Arbeidstilsynet om forholdene, og skriver i bekymringsmeldingen at flere oppsigelser skal ha kommet etter utilbørlig press fra ledelsen.

Formannskapet og rådmannen har også mottatt bekymringsmeldinger om arbeidsmiljøet i administrasjonsavdelingen.

- Har ingenting å skjule

- Hvorfor står dere fram nå?

— For å plassere ansvaret der det hører hjemme, nemlig hos ledelsen. De skaper en fryktkultur som ødelegger folk, og som presser dem til å føle at de ikke har noe annet valg enn å slutte, sier Ingrid Nyquist.

De ønsker også å komme rykteflommen på bygda til livs.

- Folk lurer på hva som foregår. Og vi har ikke noe å skjule eller skamme oss over, sier de.

Hilde Stråtveit. Jobbet i kommunal barnehage fra 2003-2006. Begynte i sentralarkivet i administrasjonsavdelingen i 2006, sluttet i 2013. Foto: Kjartan Bjelland

— En av oss kunne vært gal, eller to eller tre. Men ikke 16, sier Anne Thomassen.- Vi har prøvd tjenestevei, uten å bli hørt. Vi mener folk har krav på å vite noe om hva en leder i offentlig sektor får lov til å holde på med år etter år, uten at det stoppes, sier de.

De 16 ble til en gruppe da noen av dem begynte å nøste opp i hvorfor så mange sluttet i den samme avdelingen. Etter hvert som de kom i kontakt med hverandre, viste det seg at de satt med liknende opplevelser.

- Ansatte ble satt opp mot hverandre

De vi snakker med som har sluttet i Søgne kommune, har fått nye jobber. Nå ønsker de å slå ring om Anne Thomassen.

— Hun er midt i en vanskelig prosess. Vi har vært der Anne er nå, og det er på tide å stå opp for verdiene våre og si fra, slår de fast.

Uten stillingsbeskrivelser er det enkelt å endre folks arbeid uten dialog med den ansatte.

I avdelingen kunne ansatte ifølge de sju uten forvarsel eller prosess bli omplassert eller få endret arbeidsoppgaver.

— Ingen hadde stillingsinstrukser, forklarer Ingrid Nyquist.

— Uten stillingsbeskrivelser er det enkelt å endre folks arbeid uten dialog med den ansatte, sier Hanne Nøding.

Omplasseringer og plutselige endringer av arbeidsoppgaver uten at de ansatte involveres, er blant de kritikkverdige forholdene som er meldt om i bekymringsmeldinger til Arbeidstilsynet.

- Ansatte ble satt opp mot hverandre av ledelsen, og du visste ikke hvem du kunne stole på, forteller samtlige.

— Jeg ble for eksempel bedt om å passe på at en kollega ikke kom i kontakt med rådmannen, siden hun var så krass mot ham. Vedkommende fikk ikke vite dette selv, forteller Hilde Stråtveit.

Oppga mobbing som oppsigelsesgrunn

I varselet til Arbeidstilsynet skriver de at «Avdelingen preges av et fryktregime, hvor hovedregelen er «enten er du med oss, ellers er du mot oss».»

I bekymringsmeldingen formannskapet fikk på bordet 26. august listes det opp en rekke konkrete forhold ansatte opplever ledelsen har utsatt dem for: «Trusler, trakassering, udefinerte arbeidsoppgaver, referatskriving uten at arbeidstaker er informert, utfrysing, forbigåelse i lønnsoppgjør, overgrep på personlig integritet, beskyldt for å være illojale, inkompetent, ubetydelig, svak og dum.«

Da Bror Skrede sa opp i fjor høst, oppga han «langvarig mobbing, hersing og utfrysing» som oppsigelsesgrunn i en e-post.

— Jeg gjorde det også klart at jeg hadde vært vitne til at det samme var blitt utført overfor flere av kollegaene i administrasjonsavdelingen, sier han.

— Ledelsen utsetter enkeltpersoner for gjentatte negative handlinger over tid. Det er selve definisjonen på mobbing, påpeker Hanne Nøding.

- Først i ettertid ser man mønsteret

For flere av de vi møter startet vanskelighetene nettopp da de reagerte på ledelsens behandling av enkeltansatte.

Pia Skurve. Jobbet ved servicetorget, i administrasjonsavdelingen fra 2011-2013. Foto: Kjartan Bjelland

— Viste noen at de var kritiske til ledelsen, eller støttet en som ble dårlig behandlet, ble man nestemann ut selv, sier de. - Det høres vilt ut for utenforstående?

— Ja, men det gjør det ikke mindre sant. Vi trodde knapt det vi opplevde selv, da vi sto midt oppe i det. Først i ettertid ser man mønsteret, og forstår at vi er mange som har opplevd det samme, sier de.

- Hva med de tillitsvalgte?

- Lokale tillitsvalgte sitter i en skvis, og tør ikke kjøre sakene, er vår påstand. Det er derfor det er Fagforbundet på fylkesnivå som varslet Arbeidstilsynet, sier de.

- Politikerne har skuffet

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med flere personer med tilknytning til avdelingen enn de som står fram i denne artikkelen. De plasserer også ansvaret for det vanskelige arbeidsmiljøet hos ledelsen.

En av dem sier at opplevelsene har satt dype spor, og er for vonde å rippe opp i. Med mindre en ny, uavhengig gransking blir iverksatt, ønsker de å forbli anonyme.

Ingunn Aarstøl Nilsen. Jobbet i ti år ved Søgne gamle prestegård. jobbet også ved rådmannskontoret. Ansatt i administrasjonsavdelingen fra 2009-2011, jobbet i personalavdelingen og ved servicetorget. Var sekretær for flere politiske utvalg. Foto: Kjartan Bjelland

En advokat som har gransket sakene på bakgrunn av bekymringsmeldingen til formannskapet i august, har konkludert med at det ikke er hold i påstandene som de 16 har fremsatt, og at kommunen ikke har gjort noen formelle feil.

— Vi stiller oss høyst undrende til atingen av oss det gjelder er blitt kontaktet i forbindelse med granskingen, sier de sju.

— Rapporten går kun på formelle feil. Det var ikke det bekymringsmeldingen gikk på, sier Bror Skrede.

På bakgrunn av advokatens konklusjon har formannskapet besluttet at de ikke skal gå videre med saken.

— Politikerne har skuffet stort. Flere har vært holdt løpende orientert om saken vår, uten at det har resultert i noe, sier de.

Vi mener folk har krav på å vite noe om hva en leder i offentlig sektor får lov til å holde på med år etter år, uten at det stoppes.

— Vi lurer på om de godtok rapporten ut fra et ønske om å dysse saken ned, for å hindre mer negativ omtale av kommunen, sier Bror Skrede.

- Jack Andersen (H) er den eneste som har forstått hva det vil si å være ombudsmann for de ansatte. De andre politikerne i Søgne ser helt ut til å ha glemt sitt arbeidsgiveransvar, sier Hanne Nøding.

Spente på Arbeidstilsynet

- Rådmannen sier at de ansatte i avdelingen trives godt, og viser til en fersk medarbeiderundersøkelse som bekrefter dette. Står ikke det i motsetning til det dere sier?

Under administrasjonsavdelingen sorterer servicetorget/biblioteket, personalavdelingen og arkivet. Avdelingen har i overkant av 20 ansatte. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— La meg svare slik: Si du har en skoleklasse hvor én elev mobbes, og det er læreren som mobber. Så orker ikke eleven mer, og slutter. Etterpå viser en undersøkelse at alle elevene i klassen har det bra. Er alt greit da? Skal vi bare la læreren som mobbet slippe unna, spør Hilde Stråtveit.

Det er på høy tid at de erkjenner og tar fatt i problemene.

- Hva tenker dere om rådmannens rolle?

— Kim Høyer Holum har ansvar for å påse at sentrale stillinger er riktig bemannet, og at ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø. Han sitter med et kjempeproblem i fanget, sier Stråtveit.

De er spente på hva Arbeidstilsynets undersøkelser munner ut i.

— Det dårligste utfallet for oss vil være at Arbeidstilsynet ikke åpner sak, og at politikerne ikke tar fatt. Men når så mye er kommet opp og fram i lyset kan ledelsen ikke bare fortsette i samme spor. Det er på høy tid at de erkjenner og tar fatt i problemene, sier Ingrid Nyquist.

Tillitsvalgt: - Hvis det er lik begravd her, er det viktig at de kommer fram

Are Herdlevær, tillitsvalgt for Fagforbundet i Søgne kommune, ønsker ikke å uttale seg om påstandene som fremkommer i bekymringsmeldingene.

Det er ingen som ønsker negative oppslag om egen arbeidsplass.

I februar 2014 sto tre tidligere biblioteksjefer fram og fortalte at de hadde gruet seg til å gå på jobb på grunn av forholdet til ledelsen. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg må ta hensyn til hva som er klokt og ikke klokt for mine medlemmer. På generelt plan kan jeg si at det skal være rom for mangfold i en kommunal organisasjon, sier Herdlevær, og viser til at sakene nå er oversendt Arbeidstilsynet. - Her må Arbeidstilsynet få lov til å gjøre jobben sin. Hvis det er lik begravd her, er det viktig at de kommer fram, sier Are Herdlevær.

- Kan du si noe om hvordan ansatte i kommunen opplever saken?

— Selvsagt vil en slik sak oppleves negativt for en organisasjon. Det er ingen som ønsker negative oppslag om egen arbeidsplass. Samtidig er det viktig å få med seg at de fleste som jobber i Søgne kommune, har det bra, sier Herdlevær.

Rådmannen: - Vi har tatt klagene på alvor

Rådmann Kim Høyer Holum viser til interne og eksterne undersøkelser som konkluderer med at det ikke er hold i anklagene som rettes mot kommunen.

Kim Høyer Holum er rådmann i Søgne kommune. Foto: Torstein Øen

Fædrelandsvennen har flere ganger vært i kontakt med rådmann Kim Høyer Holum, og bedt om svar på en rekke spørsmål knyttet til påstandene som fremkommer i forbindelse med bekymringsmeldingene som omhandler administrasjonsavdelingen. Rådmannen ønsker ikke å gi ytterligere oppmerksomhet til en sak han anser for å være avsluttet fra kommunens side.

— Nå ligger saken hos Arbeidstilsynet, og vi avventer resultatet av deres undersøkelser før det er naturlig å kommentere saken videre, sier rådmann Kim Høyer Holum tirsdag.

Kommunen ved rådmannen iverksatte en ekstern gransking etter at Jack Andersen (H) i august la fram en bekymringsmelding i formannskapet, på vegne av 16 tidligere og nåværende ansatte i administrasjonsavdelingen.

Det har vært en omfattende undersøkelse der mer enn 1000 dokumentsider har vært gjennomgått.

Høy tilfredshet i medarbeiderundersøkelser

I granskingen gikk advokat Vegard Bø Bahus blant annet gjennom 11 følgebrev hvor den enkelte utdypet den uriktige personalbehandlingen de mente å ha blitt utsatt for.

Advokaten hadde også fullt innsyn i arbeidsavtaler, fraværsoversikter, sykemeldinger, referater, notater, brev m.m. knyttet til den enkelte. Fokus i gjennomgangen var på faktiske anførsler som lot seg etterprøve, ikke på karakteristikker og beskrivelser av enkeltpersoner.

Konklusjonen var at det ikke ble funnet noe kritikkverdig i kommunens håndtering av personalsakene.

I perioden januar 2011 til juni 2015 skal i alt 22 personer ha sluttet i administrasjonsavdelingen, blant dem 16 fast ansatte. Foto: Tore André Baardsen

Advokaten viste også til en udatert intern undersøkelse, hvor alle ansatte og tillitsvalgte var involvert, og hvor konklusjonen var at de ansatte trives og er stolte av arbeidsplassen.

I kommunen har vi behandlet denne saken grundig og med stort alvor.

Gjennomgangen stemmer ifølge Bahus overens med inntrykket man får ved å gå inn i medarbeiderundersøkelsene for avdelingen, som Fædrelandsvennen også har fått tilgang til.

De er fra 2011, 2013 og 2015, og viser gjennomgående en høy grad av tilfredshet på områder som organisering av arbeidet, trivsel, innhold i jobben, vern mot mobbing og diskriminering, samt tilfredshet med ulike ledernivå m.m.. Totalsnittet økte fra 4,8 i 2011 til 5,2 i 2015, hvor 6 er høyeste score.

Den gjennomsnittlige tilfredsheten med nærmeste leder økte fra 4,9 til 5,3 fra 2011 til 2015. Overordnet ledelse hadde en relativt lav gjennomsnittlig score på 3,5 i 2011, men økte til 4,5 i 2013 og 4,6 i 2015.

E-post fra rådmannen

15. oktober, da rapporten fra Advokatfirmaet Bahus AS forelå, sendte rådmann Kim Høyer Holum en e-post til flere medier. Vi gjengir her e-posten i sin helhet:

Høyre-politiker Jack Andersen var den som løftet personalsakene fram politisk, da han i august la fram en bekymringsmelding for formannskapet. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

«Søgne kommune har tatt klagene på alvor. Blant tiltakene var at advokat Bahus ble engasjert fordi man ønsket en ekstern gjennomgang av klagene. Det har vært en omfattende undersøkelse der mer enn 1000 dokumentsider har vært gjennomgått. Hovedkonklusjonen fra Bahus er: «Jeg har ikke funnet kritikkverdige forhold rundt håndtering av personalsakene fra personalledelsens side.»

At det ikke er funnet kritikkverdig forhold betyr ikke nødvendigvis at det ikke er noe vi kan lære av disse sakene.

Bahus slår også fast at hans gjennomgang stemmer overens med den interne undersøkelsen og inntrykket fra medarbeiderundersøkelsene som kommunen har gjort. I 2013 viste undersøkelsen stor grad av tilfredshet med 5,1 som snittscore på en skala fra 1 til 6. En ny undersøkelse fra 2015 viser bedre resultater på relevante områder. Blant annet gir de ansatte en snittscore på 5,5 av seks når det gjelder lydhørhet overfor ansatte, mot 5,2 i 2013.«

— Det er alltid noe man kan bli bedre på

I e-posten står det videre:

«Ordfører Åse Severinsen og rådmann Kim Høyer Holum vil ikke kommentere undersøkelsen spesifikt, men sier følgende:

Rådmann Kim Høyer Holum og daværende ordfører Åse Severinsen i formannskapsmøtet 26. august, da bekymringsmeldingen på vegne av 16 personer ble lagt fram for politikerne. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— I kommunen har vi behandlet denne saken grundig og med stort alvor. Vi er glade for at konklusjonen fra advokat Bahus er at det ikke er funnet kritikkverdige forhold. Dette er også i samsvar med de tilbakemeldinger vi får internt, blant annet gjennom medarbeiderundersøkelser og kontakt med ansatte, uttaler ordføreren. - At det ikke er funnet kritikkverdig forhold betyr ikke nødvendigvis at det ikke er noe vi kan lære av disse sakene. Det er alltid noe man kan bli bedre på.

Daglig får jeg tilbakemeldinger fra ansatte i kommunen om at de er glade i arbeidsplassen sin og stolte over å jobbe i Søgne kommune.

Jeg opplever imidlertid at både våre ansatte, ledelsen og kommunens politikere mener det er riktig å avslutte denne saken og jobbe videre med de som er ansatt her i dag, uttaler rådmannen.

— Daglig får jeg tilbakemeldinger fra ansatte i kommunen om at de er glade i arbeidsplassen sin og stolte over å jobbe i Søgne kommune. Det synes jeg er ekstra oppmuntrende i en periode der både kommunens innbyggere og kommunens enheter har vært gjennom spesielt krevende tider, avslutter rådmann Kim Høyer Holum.«