LINDESNES: — Jeg har dyp respekt for lokaldemokratiet. Samtidig kan ikke lokalpolitikerne fraskrive seg ansvaret basert kun på en folkeavstemning som tross alt er rådgivende, sier prosessveileder for kommunereformen hos fylkesmannen i Agder, Dag Petter Sødal.

Lokalpolitikerne kan ikke fraskrive seg ansvaret basert kun på en folkeavstemning

Tirsdag møtte han de tre ordførerne i Mandal, Marnardal og Lindesnes for å drøfte grep rundt sammenslåing av de tre kommunene.

Etter at folkeavstemningen i Lindesnes for vel to uker siden sa nei til sammenslåing, henger hele Nye Lindesnes-prosjektet i en tynn tråd. Fædrelandsvennen kontaktet alle i kommunestyretder minst 14 av 21 representanter sier de vil følge folkeavstemningen.

Det gjør Sødal betenkt.

Dag Petter Sødal Foto: Kjartan Bjelland

— Det var kun 40 prosents oppslutning i folkeavstemningen. Og antall nei-stemmer var 23 prosent av alle stemmeberettigede i kommunen. Da bør dette alene ikke være avgjørende for hva kommunestyret bestemmer seg for, sier han. Han tror også at det var nei-siden som klarte å mobilisere.

Sier nei, mener ja

Det samme mener Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H).

— I forkant av avstemningen sa 18 av 21 representanter at de ønsker sammenslåing med Mandal og Marnardal. Dersom kommunestyret nå sier nei til sammenslåing betyr det jo at det stemmes mot noe representantene egentlig er for, sier Kristoffersen.

LES OGSÅ: - Folkeavstemning ikke nødvendigvis best

Neste kommunestyremøte er 28. april. Onsdag var det uklart om fylkesmannens representanter kommer da, men det må nødvendigvis bli slik. 26. mai er neste møte og da bestemmer kommunestyret om Nye Lindesnes skal skrotes.

Vil ikke ha tvang

I Mandal sitter ordfører Alf Erik Andersen og kan lite gjøre i påvente av hva Lindesnes bestemmer seg for.

Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal. Foto: Kjetil Reite

— Jeg håper jo at kommunestyret i Lindesnes vil gå for sammenslåing, særlig når vi vet at flertallet der egentlig ønsker at det skjer, sier han. Han viser til at det siden 1832 har vært tre kommunereformer med sammenslåinger.

LES OGSÅ: Folkeavstemningskaos

— I alle tilfellene viste det seg at folkesjela ikke klarte å bli enige, og at Stortinget til slutt måtte inn og sette de nye grensene. Det er ikke heldig om tvang igjen blir resultatet, sier han.

Han sier også at han ønsker seg en fylkesmann som er tydeligere på hva utviklingen av kommunereformen bør være.

Spent foran 6. juni

6. juni skal folk i Songdalen, Søgne, Birkenes og Lillesand si sitt om de ønsker sammenslåing med Kristiansand. Iveland skal også ha folkeavstemning.

- Er du nervøs for dett e?

— Nei, jeg vil ikke si det - mer spent. Jeg håper jo det blir flertall for sammenslåing, sier Sødal.

LES OGSÅ: Lyngdal satt på siden

Han sier han håper kommunene på en god måte får fram for sine innbyggere fordelene med å bli sammenslått, og at dette handler om de nye kommunene i mange tiår framove r.

1. oktober skal fylkesmennene ha sendt sine rapporter til departementet med anbefalinger om hvordan de mener de nye kommunene bør se ut.

Kaller fylkesmann for «mafia»

Kommunestyrerepresentant i Lindesnes Thor Gilbertson (Pensjonistpartiet) mener fylkesmannen og ordførerne i Lindesnes, Mandal og Marnardal opptrer som mafia.

Thor Gilbertson (Pp). Foto: ARKIV

— Ja, det må de tåle å høre. De skal kjøre gjennom denne kommunesammenslåingen uansett, sier Gilbertson.Han har overhodet ingen sans for at fylkesmannen skal komme i kommunestyret i et forsøk på å overtale representantene til å vedta Nye Lindesnes.

LES OGSÅ: Ordfører hetses i kommunereform-debatt

— De skal komme og forsøke å skremme oss. Men det vil ikke virke, vi kjenner alle argumentene, sier den hardnakkede lokalpolitikeren som aldri vil la seg overtale til annet enn at Lindesnes skal stå som alene kommune.

- Men før eller siden blir det jo tvang da?

- Det kan være. Men det kan ta 10-20 år, mener Gilbertson.