— Jeg kan bekrefte at det er innlevert en anmeldelse mot skolen ved rektor, sier etterforskningsleder Jan Ove Thorsen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Rektor Cecilia Johansen på Langenes skole er på nytt anmeldt av et foreldrepar for brudd på opplæringsloven. Her avbildet sammen med skolefaglig rådgiver Tor Johan Haugland i en tidligere sak om høye mobbetall på Langenes skole. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD, arkivfoto

Anmeldelsen ble levert torsdag.— Likeledes som ved den forrige mobbesaken sendes også denne til påtale for vurdering, sier Thorsen.

Den forrige anmeldelsen av skolens rektor i en annen mobbesak, ble nylig henlagt av politiet. Årsaken er at opplysningene i anmeldelsen ikke bryter med opplæringsloven, ifølge påtaleleder Terje Skaar i Agder politidistrikt.

Familien har varslet at de vil anke henleggelsen.

To elever i samme klasse

Ann Kristin Liland, mor til Robert Liland som vant erstatningssaken mot Søgne kommune i 2013, har bistått begge familiene i de aktuelle mobbesakene.

Ann Kristin Liland (t.h.) har bistått begge foreldreparene i de politianmeldte mobbesakene på Langenes skole. Til venstre Ann Kristin Klokk Nøstvold, mor til mobbeofferet i den første saken. Hennes anmeldelse er henlagt av politiet, men vil bli anket. Foto: Torstein Øen

Den nye anmeldelsen gjelder en 13 år gammel jente, i samme sjuendeklasse som den først anmeldte saken.Også den siste anmeldelsen er begrunnet i at skolen har brutt opplæringsloven ved ikke å gjøre nok for å stoppe mobbingen av jenta.

— Det er en klassisk mobbesak, hvor det er meldt fra siden første klasse at eleven ikke har det greit. Det er ikke undersøkt skikkelig, eller iverksatt tiltak. Det er først nå, mange år etter mobbingen startet, fattet et enkeltvedtak i saken, sier Liland.

Eleven er blitt sykemeldt ut skoleåret.

– Det sier noe om alvoret i saken, mener Liland.

Søgne kommune har hentet inn ekstern hjelp til mobbesaken som utløste den første anmeldelsen av skolen. Rektor Cecilia Johansen ved Langenes skole henviser Fædrelandsvennen til kommunalsjefen i kommunen, og opplyser at det er han som uttaler seg på vegne av skolen i slike saker.

– Vi ønsker å se om vi kan gjøre ting på en annen måte. Det er en erkjennelse av at vi så langt ikke har funnet de riktige løsningene i denne saken, sier Jon Wergeland, kommunalsjef for oppvekst.

Ifølge Wergeland er to personer fra Mobilt team i Kristiansand kommune i gang med å kartlegge miljøet i sjuendeklassen og veilede skolen.

– Det er første gang vi har hentet inn dette teamet i en sak, bekrefter Wergeland.

Vil styrke offerets rettigheter

Han har tro på at deres arbeid vil gi resultater.

Christian Eikeland, leder av Søgne Frp, tar til orde for å styrke offerets rettigheter i mobbesaker. Foto: Reidar Kollstad

— De er dyktige på å håndtere psykososiale miljø, og komme med forslag til tiltak i sakene de involveres i, sier Wergeland. Ann Kristin Liland er godt fornøyd med grepet kommunen har tatt i saken.

— Det kommer sent, men godt. Deres mandat er å være barnas advokat, og de har mange verktøy mot mobbing. Jeg er veldig, veldig glad for dette, og tror det vil være nyttig og bra for hele klassen, sier hun.

Frp-politiker Christian Eikeland, initiativtaker til å få på plass mobbeombud i Søgne kommune, vil styrke offerets rettigheter i mobbesaker.

— En vei å gå er å ansvarliggjøre skoleledelsen dersom de ikke gjør nok for å stoppe mobbing, sier Eikeland.

Han mener lovgrunnlaget er utydelig, og tar til orde for å tilpasse opplæringsloven slik at det blir enklere for politiet å håndtere mobbesaker som blir politianmeldt.

— Det må være en tydeligere konsekvens for skoler som ikke griper fatt i et mobbeproblem. Per nå er det ingen lover som sier noe om mobbeofres rettigheter. Det bør være et mål å få på plass, fastslår Eikeland.