Freddy de Ruiter etterlyser nok en gang større raushet fra det han kaller ”det sentrale kristiansandsmiljøet”. Foto: Frank Mersland

Han kjenner ikke til saken fra Vågsbygd konkret, men reagerer kraftig når Fædrelandsvennen forteller om at Kristiansand kommune bekrefter ulovlig innelåsing av en beboer, og at pårørende Ester Skreros og Wenche Lill Naglestad Moi har slått alarm om det de oppfatter som mye bruk av ulovlig tvang.— Å låse inn en autistisk beboer, er på grensen til kriminelt. Det er så uetisk som det kan få blitt mot mennesker som er vergeløse. Ledere som går med på dette, gjøre ikke jobben sin, sier de Ruiter, som selv har en sønn som er autist, og i flere saker har tatt til orde for å bedre rettssikkerheten for autister.

Gjennomgå

Han støtter altså Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), i et krav om at lovverket og rutiner må gjennomgås.

— Både barn, unge og voksne autister sliter veldig ofte med ganske sterke traumer og utfordringer. Da er det spesielt viktig at bruken av tvang gjøres bare når det ikke fins noen andre alternativer, sier stortingsmannen.

Store forskjeller

Et viktig argument for å se på lovverket på nytt, mener han, er at det på landsbasis viser seg å være svært store forskjeller i hvordan kommunene praktiserer tvangsparagrafene. Dette oppfatter han som signaler om at tvangsloven brukes feil mange steder, eller at lovverket er for liberalt.

— Og vi har sett at det de siste årene har vært en eksplosjonsartet utvikling i antall tvangssaker, sier de Ruiter.

Han viser til tall NFU gjengir på sin hjemmeside som viser at antall tvangsvedtak økte fra 178 i 2000 til 1289 i 2014, ifølge Helsetilsynet. Han tror det har fått vokse fram en ukultur for tvangsbruk, og at dette må endres på.

Lav prioritet

— Hva med hyppig vikarbruk og at det ansettes folk uten fagkompetanse?

— Det fins mange folk uten formell kompetanse som gjør formidabel jobb, men dette er et av de områdene som samfunnet prioriteter lavest både når det gjelder lønn, status og krav om faste stillinger, sier de Ruiter.

Bystyret

Demokratenes Vidar Kleppe i Kristiansand bystyre har reagert på Fædrelandsvennens reportasje om autistene, og har varslet en interpellasjon til ordfører Harald Furre (H) om saken. Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder kommer til å forfølge saken, men seniorrådgiver Lasse Svenstrup Andersen opplyser at det ikke er tatt stilling til om det blir en tilsynssak.

Virksomhetsleder Inger Ingebretsen i Kristiansand kommune innrømmer at det av og til hender ting som ikke burde skjedd. Foto: Kjetil Reite

Fædrelandsvennen foreholder virksomhetsleder Inger Ingebretsen i Kristiansand kommune uttalelsene til de Ruiter og spør om hun kjenner seg igjen i påstanden om at det har vært en eksplosjonsartet utvikling i bruk av tvang:

Viktig å forebygge

— Det er først og fremst viktig å forebygge tvang. Og vi må ha gode rutiner for hvordan vi gjør det og ha godkjent vedtak hos Fylkesmannen når det skal brukes tvang. Jeg opplever ikke at det har vært en voldsom utvikling, sier Ingebretsen.

Hun sier kommunen registrerer tvangsvedtak, og vil sjekke hvordan utviklingen har vært de siste årene.

Kriminelt

— De Ruiter mener det er på grensen til kriminelt dersom ledere i kommunen bruker tvang ulovlig?

— Jeg mener vi har gode rutiner for dette. Men så tenker jeg samtidig at det av og til hender ting vi ikke ønsker.

— Er du kjent med at tvang er brukt som nødløsning fordi det ikke har vært nok ansatte på jobb?

— Nei, det er jeg ikke kjent med, sier Ingebretsen.