Etter at de 28 stats— og regjeringssjefene i EU holdt den første diskusjonen torsdag kveld, blir det en rekke møter og forhandlinger i Brussel natt til fredag med politikere og eksperter i sving. De skal prøve å løse de gjenværende flokene i britenes arbeid for en ny EU-avtale før toppene så setter seg til bordet igjen på formiddagen.

De uavklarte klammene i avtaleteksten er fortsatt mange. Sør- og østeuropeiske land liker ikke britenes krav om å begrense EU-innvandreres tilgang på visse velferdsgoder. Frankrike er skeptisk til kravet om å sikre innflytelsen til EU-landene utenfor eurosonen. Og belgierne har problemer med Camerons krav om britisk unntak fra EU-mantraet om «en stadig tettere union».

— Det er vanskelig, innrømmer en britisk diplomat.

Planen om å nå en enighet over en «engelsk frokost» fredag kan dermed ligge an til å bli en avtale over ettermiddagsteen i stedet.

— Med velvilje og hardt arbeid tror jeg vi kan få en god avtale for Storbritannia, lød det uansett fra statsminister David Cameron før møtestart. Han er avhengig av å komme hjem med en avtale britene finner god nok til å si ja til fortsatt medlemskap i EU. Cameron har lovet dem en folkeavstemning over resultatet av forhandlingene. (©NTB)