— Akkurat disse bildene kaller jeg for humor, og det er mest for moro at jeg har lagt dem ut. Jeg er glad i alle mennesker, sier Oddfinn Pedersen.

Den nyvalgte bystyrerepresentanten for Demokratene har blant annet publisert et bilde der Jonas Gahr Støre sier til en eldre kvinne at rommet hennes skal overtas av syriske flyktninger.

Oddfinn Pedersen fra Flekkerøy kom inn i bystyret for partiet Demokratene. Han er kritisk til islam og dagens innvandringspolitikk, men sier han vil være mer forsiktig med hva han deler på sin Facebook-side. Foto: Reidar Kollstad

Bildet ble lagt ut på Facebook før valget.— Jeg kan jo se at når jeg nå sitter i bystyret, må jeg være litt mer forsiktig med hva jeg legger ut. Det er en stund siden jeg la dette ut, og jeg har ikke ment det så alvorlig.

Kritisk

I Arbeiderpartiet er de ledende lokalpolitikerne oppgitt.

— Det er usmakelig. Dette får nesten stå for hans regning. Det er egentlig alt jeg har å si, sier Trond Blattmann.

— Jeg har ikke noen offisiell kommentar til dette, sier leder i Kristiansand Arbeiderparti, Terje Næss.

Tove Welle Haugland (KrF) er også nyvalgt i bystyret og er ikke overrasket over bildene.

— Under hele valgkampen har det kommet fram hvilket menneskesyn enkelte representanter fra partiet har. Det har hele tiden dreid seg om at flyktningproblemene ikke skal gå ut over oss, sier Haugland.

Hun mener innleggene er i grenseland for hva en lokalpolitiker bør tillate seg.

— Han må jo få lov å legge ut hva han vil og det skal være rom for alle ytringer. Men dette er fordummende for debatten.

Muslimer

Pedersen mener det er feil å bare fokusere på to bilder han har lagt ut før han ble valgt inn i bystyret. Han viser til at han også har lagt ut støtte til trafficking-offeret som ble sendt tilbake.

Oddfinn Pedersen er sterkt kritisk til islam, men sier at oppdateringer som dette er mest ment som spøk. Foto: Reidar Kollstad

— Meninger blir oppfattet som personangrep. Jeg har ikke noe imot muslimer, men islam som ideologi er ikke min greie. Jeg har studert dette feltet i lang tid, og mener jeg vet hva jeg uttaler meg om. Muslimer er stort sett veldig hyggelige mennesker, men om en av 100 er ekstreme, skal det ikke mye til før det går galt.Pedersen sier at innvandring ikke vil bli viktig for han i bystyret.

— Det vil være idrett og kultur, bedre eldreomsorg og tiltak for unge. Jeg er spesielt opptatt av å jobbe mot mobbing. Å gå ut mot muslimer vil ikke være viktig for meg i det hele tatt.

Eldreomsorg

Selv om Pedersen nå sier at han skal tenke gjennom hva han legger ut, står han for at eldreomsorg er et velferdsgode som kan være truet med dagens innvandringspolitikk.

— Gjennom sommeren har vi vært fem fra Demokratene som har kjørt eldre mennesker rundt i Kvadraturen. Det er nesten så de gråter når de kommer ut, siden det er så lenge siden de har vært der.

— Mener du deres tilbud blir dårligere med økt innvandring?

— Det er ikke det eneste tilbudet, men det er disse det blir verst for. Dette dreier seg om å sikre eldre en viss verdighet, sier Pedersen.

Han mener de som er for en raus innvandringspolitikk må spørre seg selv om de er villige til å gjøre jobben med å integrere dem.

— Vi må begynne med oss selv og spørre om vi er interessert i å åpne vår hjem for dem. Det sitter allerede 5000 i mottak som skal integreres.

Opplever bildene som satiriske

Gruppeleder i Demokratene, Vidar Kleppe, sier han er glad for at partifellen lover å bli mer forsiktige.

— Jeg har ikke sett det du referer til, men generelt vil jeg si at mange har fått erfare at man må være forsiktig med hva man legger ut. Men jeg regner med at en så oppegående mann vil være bevisst på hva man legger ut, sier Kleppe.

Han er selv kritisk til innvandring og vil blant annet frata muslimske trossamfunn statsstøtte.

Frps Stian Storbukås har også markert seg som kritisk til innvandring. Han tolker bildene som satire.

— Men selv ville jeg ikke ha publisert noe slikt. Det er for få som skjønner humor, og om det kun er en eneste som tar det alvorlig, er det ikke verdt å legge ut noe slikt, sier Storbukås.