Middelaldrende kvinner blir mer ensomme enn menn etter skilsmisse.

Det viser en analyse professor ved NOVA og Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse, Kirsten Thorsenog forsker Magnhild Nicolaisen har gjort av data om selvrapportert ensomhet i Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (NorLAG). En oppfølgingsstudie hvor deltagerne er intervjuet med fem års mellomrom.

Analysene viser at det i aldersgruppen 40 til 60 år er flere kvinner enn menn som opplever ensomhet etter et samlivsbrudd, skriver forskning.no.

Årsakene kan ifølge Thorsen og Nicolaisen være flere, men de mener hendelser tidlig i livet har mye å si for opplevd ensomhet i voksen alder.

Blant de middelaldrende deltagerne i studien ble ensomhet spesielt knyttet til økonomiske problemer i barndomshjemmet.

Barn og venner forhindrer ikke ensomhet

En annen årsak kan være den tradisjonelle aldersforskjellen i parforhold.

— Kvinnene kjenner kanskje at de ikke er så attraktive hos potensielle nye partnere, mens menn har lettere for å finne en ny partner i «moden alder». Dette kan medvirke til følelsen av ensomhet hos kvinner, sier Magnhild Nicolaisen til forskning.no.

Selv om kvinner generelt har flere venner enn menn, og man skulle tro at det å ha barn eller mange venner skulle beskytte mot ensomhet, så viser studien at så ikke er tilfelle.

Les også:

Barnløse par er lykkeligere i forholdet