Aksjonen ble kjent da USA mandag tiltalte fem kinesiske militære hackere for dataspionasje mot amerikanske selskaper.

Det er første gang USA tar ut tiltale mot tjenestemenn i andre land.

Kina hevder anklagene er fabrikkerte og sier de truer forholdet mellom de to landene.

Norge står ikke på listen over land som i helgen deltok i den internasjonale aksjonen mot brukere av programvaren Blackshades, som kan ta kontroll over PC-er og webkameraer uten at brukerne oppdager det.

Passord på avveie

riks000711081-7a4xZd1cM6.jpg Foto: Artur Marciniec - Fotolia

Over en halv million datamaskiner i mer enn 100 land kan være rammet av hackerne, ifølge det amerikanske føderale politiet FBI.Britiske National Crime Agency (NCA), som tilsvarer norske Kripos, mener at så mange som 200.000 brukernavn og passord til databrukere over hele verden er på avveie. Disse sensitive opplysningene skal ha blitt formidlet videre til andre brukere i flere land.

Fordømmer

USAs justisminister Eric Holder varslet på en pressekonferanse i Washington mandag at amerikanske myndigheter med helgens aksjon trapper opp jakten på globale nettkriminelle.

— Den angivelige hackingen synes å ha blitt utført bare til fordel for statlige selskaper og andre interesser i Kina på bekostning av bedrifter her i USA. Dette er en taktikk som den amerikanske regjeringen kategorisk fordømmer, sa Holder.

«Enestående»

Tiltalen mot de kinesiske militære hackerne er beskrevet som enestående og en dramatisk utvikling i Obama-administrasjonens politikk om å straffeforfølge statsstøttet nettkriminalitet i andre land, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Ifølge britiske NCA aksjonerte politiet i flere europeiske land samtidig i helgen. FBI koordinerer den internasjonale aksjonen.

Foruten USA er personer fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Belgia, Finland, Østerrike, Estland, Danmark, Canada, Chile, Kroatia og Italia pågrepet, melder BBC.

Industrispionasje

De fem kinesiske militære hackerne er tiltalt for industrispionasje mot seks store amerikanske selskaper. De skal ha forsøkt å stjele bedriftshemmeligheter. Det er første gang USA retter en slik direkte anklage mot Kina for dataspionasje.

De seks selskapene som skal være rammet, er aluminiumsgiganten Alcoa, stålprodusenten United States Steel, metallprodusenten Allegheny Technologies, Westinghouse Electric som lager atomkraftverk og det amerikanske datterselskapet til den tyske solenergiprodusenten SolarWorld.

I tillegg skal også en amerikansk fagforening ha blitt hacket.

Forfølger de kriminielle

Datasnokerne har skal også ha brutt seg inn i IT-systemene til andre selskaper.

afp000706536-5xybaLjwtT.jpg Foto: MAL Langsdon

Etterforskningen konsentrerer seg om utviklere og «kreative brukere» av programvaren Blackshades.Den samordnede politiaksjonen sender et klart budskap til nettkriminelle om at vi har teknologi, kapasitet og ekspertise til å forfølge dem, sier assisterende NCA-sjef Peter Goodman ifølge BBC.