Det toppet seg da Therese Johaug og sprintvinneren Heidi Weng dro hjem fra NM-byen etter fredagens sprint. I utgangspunktet skulle begge gå lørdagens skiathlon også. Martin Johnsrud Sundby nøyde seg også med bare ett renn. Det ble meldt om at han kjente en til en tiltakende irritasjon i luftveiene.

Løfshus sier til NTB det er ingen tvil om at Johaug er syk, og at Heidi Weng føler seg sliten og tom etter en tøff konkurranseperiode med mange renn.

— Det var ingen tvil om det etter at vi undersøkte dem sammen med legen etter skirennet. De kunne sikkert ha vært igjen i Tromsø, men det hadde ikke hatt noen hensikt å holde seg inne her på et hotell når de kan dra hjem å restituere seg, sa Løfshus.

Ifølge kontrakten med Norges Skiforbund er løperne forpliktet til å gå bare ett løp i NM. Av ni mulige frivillige renn på trioen Sundby. Johaug og Weng er det altså blitt null starter.

— Ja, og det er ikke noe vi er stolt av. Vi ønsker at de skal gå flest mulig distanser, og det er bare å beklage overfor arrangør og folk som kommer og ser på. Men nå har de stilt opp og vært her, og de har bidratt til arrangementet. De beste er her. Det er de beste som stiller. Da blir dette bra. (©NTB)