Kort fortlat:

  • Virker uavhengig av mobilen

  • Rask og intuitiv

  • En rekke nyttige apper

— Ikke selvstendig nok til erstatte mobilen

— Magert utvalg tredjeparts appe

— Kan bare kobles til Samsung-produkter

Samsungs Gear S er den første smartklokken fra en stor mobilprodusent som også kan være fullverdig mobiltelefon. Vi setter en strek over tidlige, svindyre og dårlige forsøk på å lage mobilklokker, somLGs variant til rundt 12 000 kronerfor fire år siden.

I 2014 har prisene gått ned, og produsentene begynner å få ferten av konsepter som virker. Nå er det førstemann i mål, og hverken priser eller funksjonalitet minner om det vi har sett tidligere.

En liten SIM-kortluke på undersiden er den viktigste forskjellen mellom denne klokken og de andre klokkene i siste generasjon av Gear-serien.

Luken betyr at klokken har med seg datatilkobling over 2G og 3G, også når du har lagt igjen telefonen din hjemme. Du kan også ringe med den.

Men, det er åpenbart ikke først og fremst slik Samsung ønsker at du skal bruke den. Etter et par uker med klokken på lanken er det åpenbart at Gear S fortsatt er et mobiltilbehør , men i motsetning til tidligere modeller er det ikke et mobilavhengig mobiltilbehør.

Definitivt et tilbehør

App-menyen på Gear S ser ut som et lite utsnitt at Samsungs vanlige Touch Wiz-menyer. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Årsakene til at vi fortsatt velger å kalle dette et mobiltilbehør er mange. Samsung selv er litt tvetydige i markedsføringen, og det kan se ut som om klokken skal virke 100 prosent på egen hånd. Det gjør den ikke. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men det er viktig å være klar over forutsetningene.Du må for eksempel fiske frem mobilen din om du skal installere nye apper på klokken. Dette er ikke et Android-basert produkt, men i stedet en klokke som kjører Samsungs eget operativsystem Tizen.

Dermed må du til Samsungs egen appbutikk for å fylle den med innhold, og det må du gjøre fra en tilkoblet mobiltelefon, som dessuten må ha Samsungs navnetrekk på seg.

Også når du har fått installert appen kan det hende du merker at dette ikke er noe frittstående produkt. Vi lette etter strømmetjenester i utvalget, og fant kun Deezer som hadde laget en app for klokken.

Undertegnede har ikke et Deezer-abonnement, så noen skikkelig test av dette hoppet vi over, men beskrivelsen er utvetydig; Gear-appen skal kontrollere en app på telefonen. Den er ikke en frittstående strømmetjeneste.

Begrenset batterikapasitet

Klokken har heller ikke batteri stort nok til å tåle tung bruk hele dagen på en lading, slik de fleste av dagens mobiltelefoner har. Det er mulig å bruke den tungt, men da må du lade ofte.

Denne typen oppdagelser går igjen i all vår bruk av klokken. Dette er altså slett ikke et produkt for deg som har ventet på en helt frittstående armbåndsmobil.

Det de fleste kanskje har ventet mer på er en smartklokke som ikke er helt bundet til mobilen, slik de aller fleste av produktene på markedet er. Det kravet oppfyller Gear S svært godt.

Hva er Gear S god på

På undersiden av klokka har den pulsmåler og luke for SIM-kort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som er strålende med Gear S er at det ikke lenger er noen katastrofe å ha glemt mobilen hjemme. Det forutsetter enten at du har et eget abonnement for klokka, eller det som nok er langt vanligere, at du har et tvillingkort på mobilabonnementet ditt.Bruker du to forskjellige abonnement på klokke og mobil, kan enhetene viderekoble automatisk mellom dem. Bruker du et tvillingkort vil begge deler ringe samtidig uansett.

Til samtaler er faktisk Gear S helt utmerket. Du kan bruke klokka som en liten håndfriløsning, der du snakker inn i den, og får samtalepartneren på høyttaler.

Det er kanskje ikke passende i alle sammenhenger, så du kan også koble til et sett hodetelefoner via Bluetooth. Dette fungerer fint samtidig som klokken også bruker en del av Bluetooth-protokollen til å være tilkoblet mobilen.

Hvor er samtalelyden?

På undersiden av klokka har den pulsmåler og luke for SIM-kort. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er imidlertid en liten fallgruve her. Har du koblet de tre dingsene sammen, klokke, telefon og hodetelefoner, får du en liten kjede av Bluetooth-enheter. Vanligvis er ikke mobildingser glade i å være tilkoblet mange slike enheter samtidig, og tilsynelatende ser det ut til at dette systemet baserer seg på ulike deler av Bluetooth-teknologien.Lyden flyttes gjennom det som kalles A2DP, mens styringsfunksjonene bruker Low Energy-delen av Bluetooth-protokollen, det som ofte kalles Bluetooth Smart. Det kan virke som om klokken bytter om på funksjonaliteten mellom enhetene idet du skal ringe, og at dette rett og slett skyldes en kombinasjon av Bluetooth-standarden og maskinvaren i klokka.

Hvis du lytter til musikk fra klokka, samtidig som den er koblet til mobilen, blir musikken dempet på Bluetooth-hodetelefonene. Men, samtalen dukker ikke opp i hodetelefonene.

I stedet kommer det summetonelyder fra klokken, og det er umulig å aktivere hodetelefoner for samtalen. Ikonet er grået ut. Har du med deg bare klokka, og bruker den som telefon, vil samtalen automatisk dukke opp i hodetelefonene etter at lyden er dempet.

Dette kan være en maskinvarebegrensning Samsung ikke råder over selv, men det er litt forvirrende når det inntreffer. På den annen side legger ikke batterikapasiteten i Gear S opp til at du bruker den som hovedenhet hele tiden, så mesteparten av tiden du har med deg mobiltelefonen din, vil du nok ønske å bruke den som musikkavspiller, og Gear S som fjernkontroll.

Kvikke og intuitive menyer

En egen nyhetsleser viser deg overskrifter og bilder fra den store verden.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Klokka har ellers raske og svært intuitive menyer. Her er det ikke mye å lure på, og de fleste spørsmål man har avklares med noen få sveip. Forfriskende, sammenliknet med stadig mer bugnende mobilmenyer med rotete innstillinger.Det er ikke voldsomt kraftig maskinvare som bor i klokken. Vi merker det ganske fort når for eksempel musikk spiller i bakgrunnen. Da får vi brått bittelitt forsinkelse i menyene, men det er absolutt til å leve med.

Gear S kommer ikke med så mye programvare forhåndsinstallert. Vi må legge til det meste selv. Unntaket er S Health og helseappen fra Nike. Begge ligger der, og irriterende nok insisterer S Health på at du skal ta det i bruk med et varsel hver kveld. Dette er uansett en funksjon som kan være svært nyttig, så de fleste vil nok ønske å ta den i bruk.

Her får du posisjonslogg for treningsøktene dine ute, du kan få pulsmåling med sensoren som sitter under klokken, og er du litt solbrent kan du finne ut hvor sterkt den gule grillen på himmelen steker også. For å spare batteri bruker klokken GPS-en på mobilen så lenge den er tilkoblet. På egen hånd har Gear S sin egen GPS-mottaker som blir aktivert.

Blant appene du kan hente ned til klokken er det mange som kommer fra Samsung selv, og en rekke som kommer fra tredjeparts utviklere. Norske Opera Mini ble lynraskt en favoritt på Gear S. Nå er ikke den lille skjermen på en smartklokke noe spesielt godt utgangspunkt for nettsurfing, men har du først glemt mobilen hjemme, kan Opera Mini virkelig være en livreddende liten app på denne klokka.

Endelig en smartklokke som ikke snubler i seg selv

Gear S har naturligvis musikkstyring. Til vanlig viser den hva du spiller, men ett ekstra tapp gir deg styringsmuligheter.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Jeg er ofte litt skeptisk til smartklokker. Ofte tilfører de ikke så mye funksjonalitet jeg har bruk for, og like ofte får jeg følelsen av at grensesnittet jobber litt mot meg. Det ender opp som spennende teknologi, som veldig fort havner i skuffen. På den måten skiller Gear S seg svært mye fra de tidlige produktene, og også litt fra nyere Android Wear-produkter.Menyene er kvikke, skjermen er god, og med fornuftig bruk varer batteriet faktisk et sted mellom to og fire dager. Da utelukker vi et bruksmønster der klokken erstatter mobilen helt. Med slik bruk må den lades mye oftere.

Kort fortalt er Samsung Gear S den første smartklokken undertegnede har vært borti der selve brukeropplevelsen ikke går i veien for det produsenten prøver å oppnå. Dette er ikke Eureka-øyeblikket der vi endelig helt vet hva vi skal med denne sjangeren dingser, men øyeblikket er stort nok likevel.

Det virker som om selve grunnteknologien begynner å bli klar, og nå er det opp til apputviklere verden rundt å komme opp med apper vi får lyst til å bruke, så som Opera Mini, og Gear-versjonen av Endomondo.

Ett bein i hver leir

Klokken tilbyr full navigasjon med Nokias Here-tjenester.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Ulempen er selvsagt at Gear S er ekstremt bundet til Samsung-universet. Det er en ulempe som ikke Android Wear har, men så langt har vi ikke sett like omfattende funksjonalitet i klokkene med Googles operativsystem. For øyeblikket er disse klokkene mer varslingsenheter enn noe annet, mens Samsung Gear S står med ett bein i hver leir.Varslingsfunksjonene i Gear S er ikke like lekre som de er i Android Wear-produkter, men til gjengjeld kan du lese hele e-posten på klokka når den kommer. En Android Wear-klokke vil for de aller fleste av sine varslinger vise en liten forsmak, og tilby å åpne hendelsen på mobilskjermen din i stedet.

Begge leire tilbyr navigasjon på håndleddet, men Samsung har et lite overtak. De bruker nemlig Nokias Here-navigasjon, og tilbyr flere alternative typer guiding rett på håndleddet. Du kan få informasjon om reisetiden uavhengig av om du bruker apostlenes hester, bil eller kollektivtransport.

Ønsker du det kan du også få opp kartet og tradisjonell navigasjon rett på klokken. En stilig kompassfunksjon får du også, men du risikerer uønskede tilbud om helsehjelp når du veiver med armene for å kalibrere kompasset.

Here-appen er forhåndsinstallert på klokken, men ikke på telefonen. Ved første oppstart må du ha appen også på telefonen, og registrere brukerkonto på tjenesten.

Noen ulemper

Tastaturet er forholdsvis knøttete, selv om det dekker mesteparten av skjermen. Som regel går det likevel greit å taste.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Det er noen ulemper med en slik klokke også. Vi har nevnt batteritiden, som kanskje er den viktigste av disse. Iallfall for de som ønsker å bruke Gear S som mobilerstatter. For det vi oppfatter som blandingsbruk er batteritiden absolutt godkjent. At klokken behøver en sær ladekrybbe for å få i seg strøm er ekstremt upraktisk. En USB-kontakt hadde vært bedre.Det hjelper noe at ladekrybben har et ekstrabatteri i seg, slik at du får med deg en ekstra opplading på farten. Den er også kompakt nok til å få plass i en lomme.

Klokken tenner skjermen selv idet du løfter eller vrir håndleddet, og er en av få smartklokker med god styring av skjermlyset basert på omgivelsene. Det som irriterer oss litt er at logikken ikke alltid er smart nok. Noen ganger tenner ikke skjermen, og vi må benytte hjem-knappen under skjermen.

I noen tilfeller tenner den tregt, slik at vi blir stående å titte på et håndledd helt uten informasjon i mange sekunder før vi får vite det klokken skulle ha fortalt oss.

Klokken er også svært stor, og du skal ha et ganske omfangsrikt håndledd før klokken ser ut som om den hører naturlig hjemme på det.

Alt dette, i tillegg til kravet om Samsung-telefon for appstyring, og at det i utgangspunktet fins relativt få apper til klokken, gjør at den ikke når fullt så høyt opp som selve teknologien og brukeropplevelsen kunne tilsi.

Gear S er det produktet som så langt har kommet aller nærmest å si noe om potensialet til slike dingser, men her kreves det fortsatt utvikling av nye apper og «killer»-funksjoner før bildet er komplett.

Konklusjon og alternativer

Foruten hangen til proprietære løsninger, har Samsung altså laget et helt utmerket lærret som er klart til å fylles med alt du kunne drømme om av funksjonalitet. Den må bare skrives først.

Er du villig til å vente, og satse, på at denne appskogen vokser til etter hvert, er Gear S sannsynligvis det beste valget du kan gjøre i smartklokkejungelen i dag.

De viktigste alternativene kjører Googles Android Wear, en plattform som stiller med omtrent den samme problematikken. Her kan imidlertid Google og Android, samt standardiseringen, føre til større tempo på utviklingen som nå kreves.

LGs G Watch Rer sannsynligvis den beste smartklokken i denne leiren, men til 2300 kroner er den den dyreste av de variantene. Den er imidlertid 700 kroner billigere enn Gear S, kan kobles til hvilken som helst Android-mobil, og er noe mer kompakt.

For rundt 1800 kroner får duSonys SmartWatch 3, som også baserer seg på Android Wear. Her mister du pulssensoren som både G Watch R og Gear S har, men du slipper å drasse rundt på de irriterende ladekrybbene.

Pluss:

  • Rask

  • Svært intuitiv

  • En rekke nyttige apper

  • Virker uavhengig av mobilen

  • Gir langt mer enn bare varsler

  • Fin treningskamerat

  • Lysstyring for skjermen

  • Den beste smartklokkeskjermen så langt

Minus:

— Kan ikke lades direkte med Micro-USB

— Ikke selvstendig nok til erstatte mobilen

— Magert utvalg tredjeparts apper

— Talestyring ikke på norsk

— Litt kronglete Bluetooth-håndtering

Karakter: 7/10

Pris: Fra 3000 kroner

Spesifikasjoner:

Uførelse: Smartklokke med mobilfunksjonalitet

Menysystem:Tizen OS, R750XXU1BNJ7

Rem: Utskiftbar rem med ramme rundt klokken

IP-klasse: 67

Størrelse: 58,1 x 39,9 x 12,5 mm

Vekt: 67 gram

Minne: 4 GB. Ca 2 GB tilgjengelig for bruker

Skjerm: AMOLED 2 tommer, 360 x 480 piksler, kapasitiv berøringsskjerm

Snarveistaster: Hjem/av/på

Inn-/utganger: Bluetooth 4.1, A2DP

Sensorer: Gyro, akselerometer, kompass, barometer, UV-måler, lyssensor for styring av skjermbelysning og pulsmåler

Ladekontakt: Proprietær. Krybbe med innebygget batteri

Kortplass: Nei

SIM-kort: Nano-SIM

LES OGSÅ:

Testen av LG G Watch R