Bråstad har nyrekreft.

— Nå har den spredd seg til skjelettet, og medisinene som virket før, virker ikke lengre, sier Bråstad, som fra 1999 til 2012 var statsarkivar i Kristiansand.

Det var i 2011 han fikk diagnosen nyrekreft, og ble operert. Drømmen om en god pensjonisttilværelse etter et langt yrkesliv brast. Siden den gang har kreften vært holdt i sjakk med hemmende medisiner ved Senter for kreftbehandling i Kristiansand, og han er svært fornøyd med måten han er blitt tatt hånd om der.

Virket ikke

Men tidligere i år sluttet medisineringen å virke, og han ble oppgitt av legene og overført til Lindrende enhet som hjelper ham gjennom kraftige smerter.

Les også :

— Vi hadde hørt om immunterapi, Nivolumab, som er en ny kreftmedisin, og vi søkte Sørlandet sykehus i sommer om han kunne få den, sier Aasand.

Ikke godkjent

Sykehuset avslår fordi medisinen ikke er godkjent for bruk i offentlige sykehus. Nivolumab er prøvet ut overfor noen pasienter ved noen offentlige, norske sykehus. Denne utprøvingen er imidlertid avsluttet, inntil endelig avgjørelse sentralt har falt i Beslutningsforum.

Beslutningsforum er underlagt Statens Legemiddelverk og består av direktører og fagdirektører ved alle de fire helseregionene. Beslutningsforum skal ta stilling til om det er dokumentert god nok virkning, og om utgiftene til medisinen står i forhold til nytten for pasientene.

Neppe

Pamela og Kjell hadde ikke tid til å vente på denne avgjørelsen. Private sykehus har godkjenning for å bruke medisinen, og de valgte å reise til Oslo og betale 92.000 kroner måneden for behandlingen.

— Dette har vi ikke råd til i lengden. Dessuten blir Kjell så dårlig noen ganger at han ikke vil klare reisen, sier Pamela.

Derfor søkte hun sykehuset om det kunne gi behandlingen, dersom de betalte for den selv.

Nei igjen

Men Sørlandet sykehus sa nei igjen. Så lenge medisinen ikke er godkjent for offentlige sykehus, kan ikke sykehuset gjøre det, framgår det i et brev fra fagdirektør Per Engstrand. Han skriver at sykehuset kan tilby transport til Oslo, men den må de også betale for.

— Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være dyrere for sykehuset å ha Kjell liggende på Lindrende enhet, enn å gi ham medisinen her, sier Pamela.

Skjære gjennom

Hun har skrevet brev til sykehusdirektør Jan Roger Olsen og til helseministeren. Hun ber dem skjære gjennom - nå!

— Jeg er redd for at det skal være for seint for Kjell å vente på avgjørelsen i Beslutningsforum. Han trenger dette nå. Mannen min er kjæresten min. Nå står det om livet hans. Det er fortsatt håp. sier Pamela.

Norge og Albania

Hun sier at det i dag er det noen få land i Europa som ikke gir dette, blant andre Norge og Albania. Hun lurer på om det er nødvendig med metodeutprøving i Norge, når dette er gjort i mange andre land:

— Skal det metodeutprøves fordi norske kropper er forskjellige fra andre i Europa? Bruker vi våre felles penger på parallellforskning der resultater fra andre land foreligger og kan overføres? spør hun.

Kan bli avgjort i oktober

I slutten av oktober kan det bli avgjort om Kjell Bråstad og andre nyrekreftpasienter skal få kreftmedisinen Nivolumab.

Det opplyser Ingrid Dirdal, som er seniorrådgiver i Helse Vest, og sitter i sekretariatet for Bestillerforum.

Hun sier det er strenge rutiner for godkjenning av nye legemidler. Både for å sikre at medisinen har vitenskapelig dokumentasjon på virkning og bivirkninger, samt at prisen på den står i forhold til nytten for pasientene. Her er det nasjonale krav til metodeutprøving, og det hjelper ikke at legemidlet er godkjent i andre land.

Vurdering

Når Bestillerforum RHF har klarert at et en metodevurdering er ferdig, sendes denne til de fire regionale helseforetakene (RHF-ene) ved fagdirektørene og deres sekretariat. Så sendes den videre til Beslutningsforum som består av administrerende direktører i helseregionene.

— Metodeutprøvingen av medisinen er ikke ferdig, så vi rekker nok ikke septembermøtet, men jeg vil ikke utelukke at en beslutning kan bli tatt i oktobermøtet, sier Dirdal.

Kan hjelpe 300 i året

Ved avansert eller metastatisk nyrekreft kan cirka 250-300 pasienter per år hjelpes.

Det går fram av søknadentil kreftlege Daniel Heinrich ved Akershus univsersitetssykehus. Han ber i et brev til Statens legemiddeldirektorat i oktober 2015 om at Nivolumab blir metodevurdert raskt slik at det kan bli tilgjengelig for pasientene.

Dette skriver han:

Hovedproblemstillingen bør være vurderingen av effekten og sikkerhet av Nivolumab sammenlignet med dagens standard behandling i gitt setting. Underproblemstillinger bør åpenbart være ressursbruken både ved den nye og den etablerte metoden, dette inkluderer, men er ikke begrenset på rene medikamentkostnader. Siden den nye metoden representerer en betydelig klinisk gevinst bør metodevurderingen gjennomføres raskest mulig (hurtigmetodevurdering).

— For oss leger som behandler pasienter med nyrekreft er det altså helt åpenbart at denne behandlingen raskest mulig bør gjøres tilgjengelig for norske nyrekreftpasienter, skriver Heinrich.