Så var det igjen duket for en ny Apple-lansering, kun få uker etter at Apple dro sløret av Iphone 6 og Apple Watch.

Fagredaktør for nettstedet Tek.no,Kurt Lekanger, mener kveldens lansering bød på få overraskelser.

-Produktene som ble lansert var de samme som det hadde gått rykter om de siste dagene. Ipad Air 2 ble tynnere enn ventet, den har fått fingeravtrykksleser og den har blitt raskere. Men det er ingenting revolusjonerende. Det er litt raskere, og litt bedre.

Og Ipad Mini 3 var ifølge Lekanger en liten skuffelse.

— Det som kanskje er litt skuffende, er at den nye Ipad mini 3-modellen ikke har den nyeste og kraftigste A8-prosessoren fra Apple. Det var ikke så mye nytt med mini-modellen, annet enn at den har fått fingeravtrykksleser, og det er vel kanskje en grunn til at Apples Phil Schiller brukte mesteparten av tiden til å prate om Ipad Air 2, og ikke mini, sier Lekanger til oss.

Høydepunktet i fagredaktørens øyne er den nye Imac 27 med Retina-skjerm.

-Den nye Imac-en virker spennende. Skjermoppløsningen på denne 27-tommeren er ekstrem med 5120 x 2880 bildepunkter. Det er høyere enn 4K, og burde gi et veldig godt detaljnivå.

Apple Pay

Lanseringen som fant sted i Apples hovedkvarter i Cupertino iCalifornia, startet med at Apple-sjef Tim Cook skrøt av mottagelsen Iphone 6 har fått i markedet, før han fortsatte med å fortelle at Apple Pay går live førstkommende mandag.

riks000787245-IGkTtdFDYH.jpg Foto: NTB Scanpix

— Det vil endre måten vi betaler på. 500 banker støtter nå Apple Pay og antallet betalingssteder øker stadig, sa Cook. På mandag vil også Ios 8.1 som støtter Apple Pay være tilgjengelig for nedlastning.

Også Apple Watch ble nevnt, nærmere bestemt Watch kit som skal gi flere utviklere muligheten til å utvikle apper til Apples smartklokke som kommer i butikk over nyttår.

Apples ny operativsystem for Mac, OS X Yosemite, stod også på presentasjonsmenyen. Det ble blant annet gjort et poeng ut av at Yosemite skal spille nærmest sømløst med Ios 8 slik at de ulike Apple-dingsene spiller bedre sammen.

Nye Ipad

Visepresident i Apple, Phil Schiller, var veldig opptatt av hvor tynn den nye Ipad Air 2 har blitt. Foto: NTB Scanpix. Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap

Så var det omsider duket for det som av mange nok var kveldens høydepunkt: Nye Apple Ipad Air 2. Skjønt vi snakker ikke akkurat om noen revolusjon. En nærmest hviskende Tim Cook kunne fortelle at Apple har solgt 225 millioner Ipad siden lanseringen for fire år siden.

Så var det klart for Ipad Air 2. Kun 6.1 millimeter tynn. 18 prosent tynnere enn forrige generasjon Ipad Air.

En ny type overflatebehandling av skjermen skal gi 56 prosent mindre refleksjoner, og en ny såkalt A8X-prosessor skal sørge for rekordfart på sakene.

Slik ser de amerikanske startprisene på den nye Ipad-produktlinja ut. Foto: Ntb Scanpix Foto: ROBERT GALBRAITH/Reuters

Et 8 MP Isight-kamera skal sørge for bedre bildekvalitet, og skal også kunne brukes til time laps.Som ventet har også den nye Ipad-en Apples fingeravtrykksensoren som blant annet lar brukerne handle og betale på App Store med et fingeravtrykk.

Apple tar i mot forhåndsordre fra og med i morgen, og de første Ipad Air 2 setter kursen mot butikkene neste uke. Det foreløpig ikke klart når den vil være butikklar i Norge. Ei heller norske priser (amerikanske priser er 629, 729 og 829 dollar avhengig av lagringskapasitet).

Nesten som før

Ny er også Ipad mini 3 som også kan bestilles fra og med i morgen. Ved første øyekast er det fingeravtrykkssenoren som skiller den fra forgjengeren. Retina-skjermen på 7.9 tommer er den samme som før. Det samme er A7-prosessoren.

Imac med 5K-skjerm

Apples Phil Schiller var også fornøyd med oppløsning på Imac 27 Retina. Foto: Ntb scanpix Foto: ROBERT GALBRAITH/Reuters

De som hadde håpet å se en ny Imac på scenen, ble neppe skuffet. I det minste ikke over skjermen på den nye toppmodellen 27 Retina. Den har en 5K-skjerm med en oppløsning på 5120 x 2880 bildepunkter. Det er 14.7 millioner bildepunkter. Syv ganger mer enn på en full-HD-skjerm.

Den nye skjermen skal bruke 30 prosent mindre strøm enn forgjengeren, og startprisen på 27 Retina er 2495 dollar.

En ny Mac mini ble det også plass til, med raskere prosessor, Thunderbolt 2 og en startpris på 499 dollar.

Følg oss på Twitter: @RIKSdigital

LES OGSÅ:

Iphone 6 og trange jeans kan bety trøbbel

Tre ting som irriterer med Ios 8