Phelps var allerede tidenes mestvinnende olympier da han vurderte å legge opp etter London-lekene i 2012, men i Rio har han virket sterkere enn på lenge.

I løpet av årets OL har han samlet inn tre stafettgull, to individuelle gullmedaljer og én sølvmedalje på 100 meter butterfly.

— Da jeg gikk av bussen i og inn til bassenget i kveld, følte jeg nesten at jeg skulle begynne å gråte. Siste oppvarming, siste gang jeg tar på drakten, siste gang jeg går ut foran tusenvis av mennesker for å representere landet mitt. Det er galskap. Og en mye bedre følelse enn for fire år siden, sa Phelps.

Lørdag svømte han nok en 100 meter butterfly da han gjennomførte tredje etappe på medleystafetten. USA fikk en kanonstart da Ryan Murphy satte verdensrekord på 100 meter rygg på første etappe. Deretter mistet Cody Miller ledelsen halvveis, men Phelps hentet den tilbake og ga Nathan Adrian et godt utgangspunkt som han ikke misbrukte.

USA endte stafetten på tiden 3.27,95, som er olympisk rekord. Storbritannia tok sølvet på 3.29,24, mens Australia fulgte ytterligere 59 hundredels sekund bak. (©NTB)