Lovfestet rett til barnehageplass for barn i mottak og midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere fra land med høy innvilgelsesgrad er blant forslagene i et større dokument fra det tverrpolitiske utvalget som Tankesmien Agenda tok initiativ til i fjor høst.

Gradering av uføretrygd, økt bruk av lønnstilskudd, raskere saksbehandlingstid for asylsøknader, ny modell for bosetting av flyktninger og forebygging av sekundærflytting til Oslo-regionen, sanksjoner mot ekstreme trossamfunn, nikab-forbud på skolen, påbud om felles svømmeundervisning og restriksjoner på bruken av det ansiktsdekkende plagget som offentlig ansatt, er andre forslag.

Utvalget advarer samtidig mot egne elitemottak, såkalte integreringsmottak, til tross for at samarbeidspartiene Venstre og KrF sikret regjeringen flertall for nettopp dette da Stortinget like før sommeren vedtok omfattende endringer i norsk integreringspolitikk.

Utvalget har fått bistand fra forskerhold og vært ledet av SVs Bård Vegar Solhjell. Øvrige medlemmer er Jette Christensen (Ap), Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp), Dagrun Eriksen (KrF), Sveinung Rotevatn (Venstre) samt Agenda-leder Marte Gerhardsen. (©NTB)