Utbetalingene skal ha vært gjennomført på en måte som tåkela at Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsjs parti forsøkte å påvirke amerikansk politikk, opplyser anonyme kilder til nyhetsbyrået AP.

Valgkampsjef Paul Manafort og Rick Gates, en annen av Trumps toppstrateger, arbeidet i 2012 på vegne av Janukovitsjs politiske parti. Samtidig skal Gates ha hjulpet en Janukovitsj-vennlig nonprofitorganisasjon å hyre lobbyfirmaene Podesta Group Inc. og Mercury LLC i Washington.

Blant dem som beskriver Manafort og Gates forhold til den nonprofitbaserte organisasjonen, Europeisk Senter for et moderne Ukraina, er nåværende og tidligere ansatte i Podesta Group, ifølge AP.

Lobbyvirksomheten inkluderte blant annet å jobbe mot et kongressvedtak som var ment å presse den ukrainske lederen å sette fri en fengslet politisk rival.

Organisasjonen ble ledet av et styre som i utgangspunktet inkluderte parlamentsmedlemmer fra Janukovitsjs parti, og skal minst ha betalt 2,2 millioner dollar til lobbyfirmaene. (©NTB)