— Fondet avvikles som planlagt per 30. juni, etter å ha vært i sving siden 2006. På det meste hadde det rundt 200 millioner kroner investert - alt privat kapital - og fasit blir en netto gevinst på rundt 30 millioner kroner, sier Erik E. Tønnesen.

Han sitter i kontorene til Skagerak Venture Capital AS i Idungården i Kristiansand og snakker om investeringsfondet Skagerak Venture Capital 1 KS, som har konsentrert seg om olje og gass, solenergi og it/telecom. Selv etter å ha fått motbør fra finanskrisen i 2008, Kinas solenergi-handelskrig mot resten av verden i 2010 og oljeprisfallet i 2014, settes altså sluttstrek med overskudd.

Vil ha såkornfond

Nå skulle Tønnesen gjerne ha et nytt investeringsfond til Sørlandet. Staben i Skagerak Venture Capital tar mer enn gjerne jobben med å forvalte det.

— Vi forvaltet Såkorninvest Sør, som ble avsluttet i 2013 med tap, blant annet grunnet en større investering i Metallkraft. Den gang stilte staten opp med 50 prosent av kapitalen. Stoltenberg-regjeringen ville ha flere nye såkornfond rundt om i Norge før den forlot kontorene, og den nåværende regjeringen fulgte opp i statsbudsjettet for 2015. Så langt er det etablert nye fond i Oslo, Trondheim, Hordaland og Nord-Norge. Også vi på Sørlandet bør få ett, ikke minst nå som det frigjøres mye verdifull teknologikompetanse fra leverandørindustrien. Det legger til rette for nyskaping som kan hjelpe landsdelen videre, men krever kapital. Private investorer står klare med 150 millioner kroner. Stiller staten med like mye til et nytt såkornfond, så kommer pengene, forteller Erik E. Tønnesen.

— Hvem snakker du om?

— Jeg kan ikke gå ut med navn, men det er vel ingen bombe å antyde at det er et visst sammenfall med investorlisten fra Skagerak Venture Capital KS, antyder han. (Se faktaramme.)

Tre poster videreføres

Mens Erik E. Tønnesen er administrerende direktør i Skagerak Venture Capital AS, som også arbeider med kjøp og salg av bedrifter ved siden av å forvalte investeringsfond, er Trym Skeie styreleder i både AS- et og fondet som er i ferd med å avvikles.

— Fondet har sendt pengene tilbake til investorene etter hvert som de forskjellige aksjepostene er solgt, men sitter fortsatt med eierandeler i tre selskaper. Et av dem er brønnintervensjonsselskapet Stimline på Andøya i Kristiansand, som Tom Fedog og Erik H. Zachariasen står bak. Nå kommer Trym til å forvalte de tre postene videre på dugnadsbasis, opplyser Tønnesen.

— Hva har dere tjent på underveis?

— Å, blant annet Wtek, som har utviklet en sikkerhetsbrikke, og Presens, som står bak mikro-trykksensorer til bruk nede i havbunnen. Det ble solgt til GE. Og Ufis, det tidligere Kongsberg Airport Solution, som utviklet programvare til flyplasser. Det kjøpte et spansk, børsnotert selskap.

- Det verste ligger foran oss

— Jeg håper Sørlandet kan tilgodeses nå. Vi er hardt rammet av oljeprisfallet og det verste ligger ennå foran oss; de 1500 som må forlate NOV, er der jo fortsatt. I en slik situasjon er det viktigere enn noen gang å bygge underskogen, sier regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder om ønsket om et nytt såkornfond.

Hun understreker at regjeringen har meldt at flere fond er på gang.

— Og bra er det. Vi trenger både risikokapital, å dyrke entreprenørskapskulturen og å gjøre det enklere å satse, sier Siri Mathiesen.

Harald Furre, Kristiansand Høyres ordførerkandidat, er engasjert i kommunikasjonen mot sentrale myndigheter.

— Et såkornfond står på listen over viktige sørlandssaker og vi mener det er vår tur neste gang. Det er næringsministeren godt klar over.

Skagerak Venture Capital 1 KS
20142013
Inntekter24,40,5
Driftsresultat17,5-12,3
Resultat før skatt17,6-12,3
Anleggsmidler69,078,1
Omløpsmidler21,14,3
Egenkapital69,852,2
Langsiktig gjeld20,029,7
Kortsiktig gjeld0,30,4
Regnskapets info.nivå{smile}
Inntjening{smile}{sad}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)