Microsoft har for første gang frem sin neste iterasjon av operativsystemet Windows. Men til manges overraskelseble navnet hverken Windows 8.2 eller Windows 9.

Selskapet hoppet bukk over begge tallene, og går rett til Windows 10. Navneskiftet forteller at dette er den tiende versjonen av operativsystemet, samtidig som tallet naturlig nok distanserer seg en god del fra åtteren – som har fått blandet mottagelse.

Windows 10 blir den neste store Windows-versjonen, og selskapet beskriver den selv om betydelig:

— Windows 10 representerer det første steget for en helt ny Windows-generasjon. Dette vil bli vårt mest omfattende operativsystem og den beste lanseringen Microsoft har gjort for bedriftskundernoen sinne, sier Terry Myerson, visepresident for operativsystemgruppen til Microsoft, i enpressemelding.

Litt som Windows 7

Myerson er også personen som presenterte det nye operativsystemet for et lite knippe amerikanske journalister. Av det vi har sett operativsystemet levere hittil, ser det hele meget spennende ut.

I Windows 10 kjører apper på samme måte som programmer, og de kan festes lettere enn før.Foto: Microsoft

På mange måter tar Microsoft nå et solid steg frem, faktisk ved å se seg litt i bakspeilet. Windows 10 tar med seg mange av de populære egenskapene til Windows 7, og blander det med populære løsninger i Windows 8 – samtidig som noen av de mest omdiskuterte funksjonene enten fjernes eller rettes.Årsaken er enkel. Det er fortsatt mange som bruker Windows 7,et operativsystem som snart er pensjonist. Microsoft vil få med seg alle disse brukerne over på Windows 10, og de vil gjøre det med en så lett læringskurve som mulig. Av den grunn blir det mange fellestrekk mellom de to systemene, samtidig som kjernen i det hele er Windows 8. Det er bare ikke synlig.

— Det er i praksis ingen læringskurve for Windows 10, påstår Jim Alkove i Microsoft i etblogginnlegg.

Startmenyen vender tilbake

En av de mest etterlengtedefunksjonene siden Windows 8, har vært den velkjente startmenyen. Microsoft har allerede lovet oss at den skal komme tilbake, og det gjør den endelig med Windows 10 – i en noe oppgradert variant.

Den nye startmenyen. Foto: Microsoft

Startmenyen er i utgangspunktet akkurat det du husker den som – en oversikt over de mest brukte programmene, med en egen knapp som tar deg til en liste over alle programmene på maskinen din.Denne oversikten er imidlertid bare én halvdel av den nye startmenyen. Til høyre finner du en rekke fliser, som er ikonene til forskjellige apper, programmer og nettsider.

Størrelsen på disse kan du redigere selv, og poenget er slik vi forstår det at dette rutenettet i stor grad skal erstatte hele startskjermen du finner i Windows 8 i dag.

Det virker med andre ord som at Microsoft trekker litt tilbake på enkelte av funksjonene de innførte med Windows 8, som den gangen ble hyllet som viktige og store. Det leder oss over på neste nyhet i operativsystemet, som er at du ikke lenger skal oppleve at du sitter i to forskjellige verdener.

Les også:

Med dette trikset ser Windows-maskinen ut som en Mac

Apper kjører som programmer

I Windows 8 er det nemlig slik at en ny app gjerne åpnet seg i et annet grensesnitt enn et tradisjonelt program gjør. Denne todelingen vil Microsoft nå kvitte seg med, slik at opplevelsen skal bli lik på tvers.

«Task View».Foto: Microsoft

Med Windows 10 vil apper fra Windows Store åpne seg i det samme formatet som tradisjonelle skrivebordsprogrammer. De kan også behandles på samme vis, ved at du kan endre størrelsen på dem og flytte dem rundt på skjermen, minimere dem ned til startlinja og lignende.Snap-funksjonaliteten, som lar deg feste et vindu til én del av skjermen, friskes også opp. Du kan blant annet feste opptil fire apper i ett skjermbilde, samtidig som operativsystemet hele tiden vil foreslå nye programmer du kan hente opp og «snappe» i tomme rom.

En ny knapp kalt «Task View» er også på plass. Trykker du på denne vil du få opp en oversikt på skjermen som viser deg alle programmene du kjører, slik at du enkelt kan navigere mellom dem.

Oversikten er den samme som du får når du trykker alt + tab, men grensesnittet minner nå litt mer om Apples operativsystem OS X.

En annen nyhet som OS X har vært kjent for lenge, er at Windows nå får muligheten til å kjøre flere uavhengige skrivebord samtidig. Via Task View kan du opprette disse virtuelle skrivebordene, og på den måten skille grupper av programmer med forskjellige skrivebord – for eksempel én gruppe for jobbprogrammer og en annen for private gjøremål.

På alle plattformer

Microsoft har også jobbet med hvordan operativsystemet skal veksle mellom å være vennlig for berøringsskjermer eller mus og tastatur, noe som har vært en nøtt tidligere – spesielt på hybridmaskiner.

Microsoft skal bruke ett år på å sanke tilbakemeldinger og finpolere Windows 10, før den endelige lanseringen. Foto: Microsoft

Med en ny funksjon de kaller «Continuum» skal det nå være enklere å gjøre dette byttet mellom berøring— og ikke-berøringsmiljøer. Det skjer ved at du får opp et spørsmål om du vil bytte hver gang du kobler fra eller til et tastatur, og om du bytter vil menyene, programmene og knappene justere seg deretter. - Vi bygger en bro over gapet mellom berøringsoptimaliserte enheter og mus- og tastaturoptimaliserte enheter, skriver Alkove.

Summen av alle nyhetene er mye av årsaken til at Windows 10 vil kunne kjøre på så godt som alle digitale duppedingser – fra telefoner til PC-er, og ikke minst spillkonsollen Xbox. Faktisk påstår Microsoft at selv knøttsmå «Internet of Things»-enheter skal kunne kjøre Windows 10. ## Kommer sent neste år

Allerede i morgen kveld vil de første brukerne får tilgang til en meget tidlig versjon av Windows 10. Denne forhåndskikken er imidlertid forbeholdt utviklere og enkelte entusiaster, og Microsoft har vært klare på at utgaven de i morgen slipper kommer til å være en meget tidlig versjon.

Det betyr i praksis at alle funksjoner trolig ikke er på plass, og at den trolig kommer til å være full av småfeil – noe man bare må forvente av et operativsystem som er ett år unna endelig lansering.

For det er først sent i 2015 at alle får muligheten til å oppgradere til Windows 10. Mye er fortsatt ukjent rundt Windows 10, men Microsoft lover at de skal dele ennå flere detaljer tidlig neste år. I april skal selskapet holde sin årlige utviklerkonferanse, og da får vi nok vite mye mer.

Les også:

«Tingenes Internett» er spådd en lysende fremtid

Duell: Windows mot Os X

Er Linus det mest effektive operativsystemet?