Om noen ganske få dager kommer tusenvis av arbeidstakere fra de fleste arbeidstakerorganisasjonene og fagforbund til å aksjonere mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. En samlet fagbevegelse har bestemt seg for å vise sin motstand og det holdes en totimers politisk streik den 28. januar.

Fjerner en rett

Statsminister Erna Solberg hevder at folket stemte for endringsforslagene i arbeidsmiljøloven ved valget i 2013. De såkalte oppmykningene av arbeidsmiljøloven vil innebære utvidelse av antall timer det er lov å arbeide per dag og fjerne regelen om at folk som jobber turnus skal ha fri minst annen hver helg. Arbeidsminister Robert Eriksson vil også fjerne fagorganisasjonenes rett til å behandle spørsmål der arbeidsgiver ønsker arbeidstider som går ut over arbeidsmiljølovens grenser.

De nye reglene vil føre til flere midlertidige ansettelser, mer overtids— og søndagsarbeid og mer makt til arbeidsgiverne dersom de blir en realitet. Robert Eriksson sprer myter om at dette er noe folk flest ønsker seg, og forsøker å få det til å virke som om det er et krav blant norsk helsepersonell å få jobbe opp til tretten timer om dagen. Det er det ikke. I en undersøkelse (2014) sa 70 prosent av Fagforbundets medlemmer som jobber i sykehus, i hjemmetjeneste eller på sykehjem at de ikke ønsker tretten timers vakter som en del av sin ordinære turnus.

Lytter ikke

Motforestillinger preller av på statsråden og regjeringen. De lytter ikke til alle høringssvarene som advarer mot konsekvensene av de foreslåtte endringene. Diverse rapporter og undersøkelser advarer mot det arbeidslivet regjeringen legger opp til. Disse tas det heller ikke hensyn til.

Den 28. januar viser vi at vi sier nei takk til høyresidens angrep på arbeidstakernes rettigheter. For det er hver og en av oss dette angår. Det er barna og barnebarna våre det gjelder. La oss vise at fagbevegelsen består av mennesker som gjør en kjempeinnsats hver dag, og som mener at det arbeidslivet vi har skapt sammen er verdt å forsvare.

Individualisere arbeidslivet

Gjennom en rekke utspill har Fremskrittspartiet vist at de vil bryte opp de kollektive avtalene og individualisere arbeidslivet. Styrken som ligger i det norske trepartssamarbeidet har forpliktet partene i arbeidslivet på en unik måte og ført landet i en retning med mindre økonomiske og sosiale forskjeller. En sterk fagbevegelse tar ansvar for utviklingen i samfunnet og arbeidslivet. FrP får drahjelp av Høyre, Venstre og muligens også KrF. Vi vil ikke la dem vinne. Vi må sørge for at den 28. januar blir en kraftfull markering mot de politiske kreftene som satser alt på å innføre det samme arbeidslivet som har ødelagt for millioner av mennesker i resten av Europa. Vi skal vise Erna at hun tar feil når hun hevder at det norske folket er enig med dem. Vi skal vise regjeringen at Norge forsvarer arbeidsmiljøloven og sier nei til høyresidens såkalte frihet og fleksibilitet.