Mange måtte ut og skuffe takene under og etter stormen «Nina». Nå skal det bli full storm i fjellet igjen. Foto: Kjetil Nygaard

— Ekstremværet vil komme rett inn i Lofotenområdet, som gjør at det blir vind over hele Norge, også sør i landet, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt.

Vinden vil begynne å ta seg opp lørdag ettermiddag, og meteorologen anbefaler å holde seg innendørs hvis man er i fjellet eller vest for Lindesnes.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Ikke anbefalt å være ute

— Det vil blåse full storm disse stedene, og det er ikke anbefalt å være i fjellet eller utendørs vest for Lindesnes. Agder får ikke den sterkeste vinden, men løse gjenstander kan bevege på seg. I fjellet blir det

snøfokk, og veiene vil nok bli stengt. Jeg tror ikke det blir mulig å kjøre i fjellet, sier Foss.

Det vil begynne å blåse fra morgenen av, og øke på utover dagen.

— Vinden vil øke gradvis fra lørdag morgen, og fra ettermiddagen av vil det blåse sterkest. Det er ikke snakk om et ekstremvarsel, men det blir en veldig vindfull dag, sier Foss.

Kraftige vindkast

Øst for Lindesnes kan det komme kraftige vindkast.

— Det er en nordvestlig vind som kommer over fjellet, og da er det vanlig at det kommer kraftige vindkast. I fjellet er det ventet vind opp i storm styrke, det samme gjelder på kysten. Det vil nå en topp rundt klokka ni lørdag kveld, og avta gjennom natten, sier vakthavende meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Stormgeo.

  • I lavlandet viser prognosene liten kuling og vindkast på minst 20 meter per sekund, sier Foss.

Den opplevde temperaturen vil være betydelig lavere enn den faktiske på grunn av vinden.— Bortsett fra vinden ser lørdagen ut til å bli en meget fin dag, med relativt lite skyer. Da blir det fort kaldt når solen går ned, rundt null til én grader celsius i lavlandet. Den opplevde temperaturen vil være rundt 5-8 minusgrader, sier Korneliussen.