— Måten dette forslaget er vinklet virker helt absurd. Tigging handler om fattigdom, og det virker for meg merkverdig og feil å bruke strafferettslige metoder for å løse et sosialt problem, sier Dag Vige, gruppeleder i Venstre.

Tirsdag ble det kjent at regjeringen har sendt forslag om nasjonalt tiggeforbud til høring. Regjeringen vil forby tigging, og straffen skal være fengsel. Både for tiggere og de som hjelper dem. Det vil for eksempel si å dekke reiseutgifter, sørge for overnatting eller forsyninger til dem som tigger.

Nekter å lystre

— Tenk på de gode menneskene i Kristiansand, som når det har vært vanskelige forhold har latt tiggerne få en varm seng. At noe slikt skal bli forbudt, er helt på jordet spør du meg.

Vige forteller at han selv som privatperson har vært engasjert i å hjelpe tiggere.

— Det kommer jeg selvfølgelig til å fortsette med uavhengig om dette forslaget blir vedtatt. Ingen har rett til å frata meg retten til å forsøke å hjelpe et menneske som har det vanskelig, sier Venstre-politikeren.

Vil få tiggere ut i jobb

Han mener lovverket som omhandler tigging er godt nok slik det er i dag.

— Såkalte tiggerhalliker, mafia og bakmenn som tvinger folk til å tigge skal tas, men det er jo allerede ulovlig i dag. Vi trenger ikke noe nytt lovverk.

Gruppelederen mener løsningen på å forebygge tigging er å gi dem dokumentert kompetanse og få dem ut i arbeidslivet.

Vil forebygge kriminalitet

Stian Storbukås, Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Kristiansand er usikker på hva han mener om regjeringens forslag om straff til dem som medvirker til tigging. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Ifølge ordførerkandidat Stian Storbukås (Frp) er tiggeforbud nødvendig.— Tigging har blitt forbundet med kriminalitet i ganske stor og alvorlig grad. Det vet vi fra blant annet politiet i Kristiansand. Narkotikaomsettingen er særdeles alvorlig, og det er ikke noe vi ønsker å legge til rette for. Vi har prøvd å få til et lokalt forbud, men ikke lyktes med det. På en måte er det greit at dette forslaget kommer nå, slik at man unngår å forflytte problematikken, sier Stian Storbukås.

Han er likevel usikker på sin ministers forslag om straff til dem som hjelper tiggere.

- Ikke nødvendigvis noe vi går inn for

— Det er jo veldig strengt, det er det ingen tvil om. Dette er et nytt aspekt som vi ikke har fått diskutert i vårt lokallag. Det er ikke nødvendigvis noe vi går inn for lokalt.

- Hva er din personlige mening om denne delen av forslaget?

— Jeg tenker at det har en del implikasjoner, og jeg vil verken omfavne eller avvise det på nåværende tidspunkt, sier Storbukås.