Tidligere Yara-topp Tor Holba tok tidligere konsernsjef Thorleif Enger i forsvar da han startet sin forklaring i korrupsjonssaken mot ham torsdag formiddag.

— Jeg kjenner meg igjen i Engers beskrivelse av en ledergruppe som var ganske besatt av beste praksis på selskapsstyring, sa Holba.

Les også:

Holba er sammen med tidligere konsernsjef Thorleif Enger og to andre tidligere Yara-topper tiltalt for grov korrupsjon i Libya. Ifølge Økokrim skal Yara ha betalt bestikkelser i millionklassen til sønnen til Libyas tidligere oljeminister. Betalingen ble holdt skjult gjennom en sveitsisk forretningspartner.

Engers etterfølger i sjefsstolen i Yara, Jørgen Ole Haslestad, har tidligere sagt at han måtte foreta en etisk opprydning etter at han tok over ledelsen av selskapet. Ifølge Holba løftet og formaliserte Haslestad arbeidet Enger allerede hadde gjort på dette punktet i Yara-ledelsen.

— Genuin konflikt

- Holdningene som lå i bunnen, nemlig at vi vinner fordi vi løper fortest og har trent mest, og ikke fordi vi går på dop, var den samme under Enger som under Haslestad, sa Holba.

— Det er viktig at jeg sier noe om dette, for jeg kommer også til å si en god del om konflikter og fraksjoner, sa Holba.

Hans forsvarer, Nadia Hall, har tidligere i retten forklart at forholdet mellom Holba og medtiltalte Daniel Clauw var «svært, svært dårlig», og at Holba mente Clauw hadde «sine lange fingre over alt i Yara-ledelsen».

- Det var maktkamp. Jeg sier som Haakon Lie sa om å være i Ap: Det er ingen søndagsskole. Det var det heller ikke i konsernsledelsen i Yara. Det var genuin konflikt. Det var ikke alltid bra, ettersom det etter hvert ble personlig, men dette gikk på sak, og ikke på forretningspraksis, sa Holba.

Ledet Libya-prosjektet

Holba er kun tiltalt for forholdet i Libya, mens de øvrige tre også er tiltalt for et forhold i India.

Holba kom inn som prosjektleder etter at forhandlingene om et samarbeid med det nasjonale libyske oljeselskapet NOC hadde pågått en tid. Han hevder han ikke kjente til den omstridte konsulentavtalen tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace inngikk med den libyske oljeministersønnen.

Han kjente heller ikke til betalingen som gikk til ham i 2007 på 1,5 millioner dollar. Denne betalingen ble skjult ved at en sveitisk forretningspartner utførte betalingen på vegne av Yara.

Varslet om saken

Økokrim mener Holba ga sin tilslutning til avtalen med ministersønnen. Medtiltalte Kendrick Wallace har i avhør sagt at det var Holba som ba ham opprette kontakt med ministersønnen, og at han kjente til avtalen.

Det siste har han også sagt i telefonsamtaler Økokrim har sikret seg opptak av. Wallace har i retten sagt at han husket feil, og at han ikke lenger kan si med sikkerhet hvem som visste om avtalen.

Selv sier Holba at han ikke visste om saken før han ble presentert for et betalingskrav fra Libya sommeren 2008. Han varslet da Thorlief Enger, og de to ble enige om å avvise kravet. Ifølge Enger ble de også enige om at Holba skulle ta dette videre med Haslestad, noe Holba gjorde kort tid etter at Haslestad tiltrådte.

- Ingen indikasjon på bestikkelser

Holba brukte hoveddelen av sin forklaring torsdag på å tegne et bilde av forhandlingene i Libya som helt normale forretningsforhandlinger preget av vanlig fremdrift og ryddige kommunisjonskanaler. Økokrim hevdet i sin innledning at forhandlingene foregikk i to spor: et offisielt spor og et korrupt sidespor.

— Dette er mitt Libya. Fra dag én var dette knallharde forhandlinger, men de var forståelige. Det var ingen ting i denne prosessen som var i nærheten av å indikere at her var det bestikkelser for innflytelse eller påvirkning. I så fall må det ha vært verdens dårligste påvirkningsagent, vi ga jo ting hele tiden, sa Holba.

- Desto større var sjokket for meg da det viste seg at en avtale eksisterte og at en betaling allerede var gjort. Dette var ikke akseptabelt for meg. Det var mitt prosjekt, sa Holba.

Han understreker at han ikke har tatt stilling til om ordningen kollegaen hadde inngått med den libyske konsulenten var lovlig eller ikke.

Les også:

Bakgrunn: