OSLO: Det viser en gjennomgang av internasjonale forskningsartikler som presenteres i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

– Virkningen er kortvarig, men den kan forlenges, sier psykolog Håvard Kallestad ved NTNU og St. Olavs hospital til NTB.

Undersøkelser viser at en våkenatt, eller søvndeprivasjon, gir betydelig bedring av depressive symptomer for 40-60 prosent av alle deprimerte. Bedringen inntreffer gradvis gjennom natten fram til klokka 13-17 dagen etter.

– Det er ingen enighet om hvorfor søvndeprivasjon virker, men vår erfaring er at søvndeprivasjon også har tilleggseffekter ved at søvnen blir bedre og døgnrytmen stabiliseres. Men en våkenatt alene er sannsynligvis ikke tilstrekkelig behandling, sier Kallestad.

En måte å forlenge virkningen på er å forskyve søvnfasen med en eller to timer hvert døgn til man er inne i en normal søvnrytme igjen. Kallestad er i gang med en studie på pasienter for å finne ut hvor lenge effekten varer og finne fram til metoder for å forlenge den.

– Jeg tror søvndeprivasjon er et viktig supplement til andre behandlinger og som førstebehandling er den god, fordi den virker allerede i løpet av et døgn. Virkningen av medikamenter viser seg først etter noen uker, sier han.

Han vil ikke anbefale folk å foreta slik behandling selv. Det bør gjøres i samarbeid med lege eller psykolog.