«Vardari» er tittelen på den nye trilogien som innledes i høst med blodferske «Jernulven». Vi skal til et iskaldt sted langt nord der blodavhengighet og ulvesjuka rir en tett befolket øy – som en mare.

En anne stor høstnyhet for forfatteren er at hele fantasyuniverset hennes reiser over dammen. I USA skal Siri utgis på forlaget Arctis US, som har kjøpt hele Ravneringene-trilogien, og hele Vardari-trilogien. Den første boka, «Odin’s Child» kommer i mars 2021.

– Da jeg utga «Odinsbarn» ante jeg ikke hva jeg satte i gang, sier forfatteren om boken som startet fantasyeventyret for henne i 2013. «Råta» og «Evna» kom på løpende bånd og skapte feber langt utenfor landegrensene. Folk i Tyskland, Tsjekkia og Italia har tatovert logoen på kroppen, og Pettersen får fortsatt daglige henvendelser: Når kommer neste bok – og når kommer engelske versjoner? Pettersen klager ikke. Men hun innrømmer at boka «Bobla» (2017) kom som en nødvendighet, hun var nødt til å tenke på noe annet enn Ravneringene-bøkene.

– «Bobla» handler om ei jente som kan søke tilflukt i ei boble for så å fly hvor hun vil. Det sier vel det meste om hvor jeg selv var da jeg skrev den, sier forfatteren om tiden rett etter at Ravneringene-trilogien ble fullført i 2015. Etter dette har det også blitt både samleboks og tegneserie.

Men nå, nå er hun tilbake i de store fantasyfortellingenes land.

– Det var en liten detalj fra «Råta»-boka, om vanedannende blod, som huket tak i meg. Jeg ville bygge en verden på dette med blodavhengighet, sier forfatteren til NTB.

Ærefullt og forpliktende

Veien til å bli fullblods fantasyforfatter har vært litt av et eventyr. Men Siri Pettersen blir litt bleik når noen kaller henne fantasydronning.

– Jeg føler meg beæret, selvfølgelig. Men det er også forpliktende. Vet du noe om fantasylesere, så vet du også at de er verdens aller beste lesere, de lever seg fullstendig inn i historiene. Men engasjementet og lidenskapen gjør dem også kresne – og sultne. De vil ha mer og det helst med en eneste gang.

Dette engasjementet deler forfatteren med sine lesere. Hun er selv en fantasysluker av rang og erindrer en skoletur til Tromsø da hun hadde begynt på videregående skole. Vel inne i Tromsø universetsbokhandel snublet hun over noe som gjorde henne helt skjelven.

– I en krok sto det en kasse med fantasylitteratur og Dungens & Dragons-bøker. Det var en følelse av å ha funnet en skatt, de andre måtte nærmest bruke makt for å få meg med ut igjen, sier forfatteren, og legger til:

– Jeg elsker fantasysjangeren, det har jeg alltid gjort. Men utvalget var begrenset der og da jeg vokste opp. Heldigvis hadde jeg «Isfolket», det var altoppslukende for meg i lange tider. Jeg var kanskje 15 år da jeg og mamma sto og dro i hver vår ende av den nyeste boka i serien. Vi var like hekta.

– Margit Sandemos betydning som fantasyforfatter er rett og slett underkommunisert, for en forteller hun var, fortsetter Pettersen – og røper at «Nattens demon», bok 33 i serien, holdt henne våken mer enn en natt.

Rødhette på steroider

Som tilfellet var med Ravneringene-bøkene er det en kvinnelig hovedperson Pettersen slipper løs i Vardari-serien, nemlig Juva. Pettersen har litt spøkefullt omtalt første bok ut, «Jernulven», som «Rødhette på steroider». Til NTB sier hun seg inspirert av alt fra eventyr, viktoriatiden og norrøn mytologi. Handlingen har hun denne gangen lagt til et mer myldrende, men iskaldt sted, langt mot nord.

– Juva har mye frykt men er likevel veldig modig, sier forfatteren. Som har tilegnet boken til alle som kjemper med panikkangst.

– Jeg synes det er så fascinerende at panikkangst, som jo alltid må ha vært der, ofte tenkes på som en moderne greie. Hva oppfattet man denne angsten som i middelalderen?

På spørsmål om det er egne frykter som har ligget til grunn for karakteren Juva, svarer forfatteren:

– Min historie er at jeg ble livredd første gang jeg kjente hjertet mitt slå ekstraslag. En lege undersøkte meg og forklarte at dette – i mitt tilfelle – var helt ufarlig. Men han sa også at det er veldig vanlig å bli skremt av hjertets krumspring. Vi har jo ikke det samme forholdet til nyrene eller milten vår – men vi er veldig vare på hjertene våre, sier Pettersen, og legger til:

– Jeg synes at alle som lever med angst fortjener mye mer enn en bokdedikasjon. Så ja, denne boken er til dem. Og budskapet er: Mot handler ikke om å mangle frykt, nei, mot er å klare noe på tross av masse frykt.

Fakta om Siri Pettersen

* Siri Pettersen (født i 1971) har røtter i Finnsnes og Trondheim. Er nå bosatt i Oslo.

* I 2002 vant hun Bladkompaniets tegneseriekonkurranse med «Antiklimaks». Serien sikret henne Sproingprisen som årets nykommer. Hun har også vært tegner til stripeserien «Smelt» og den tekstløse novelleserien «Kråkene».

* Pettersen debuterte som forfatter i 2013 med «Odinsbarn», og fullførte Ravneringene-trilogien to år senere. Førsteboka ble en kritikerrost bestselger som fikk nominasjon til Bokhandlerprisen, som den første fantasy-ungdomsboken noensinne. Også den andre boken i serien, «Råta», landet en nominasjon påfølgende år. Den tredje boken – «Evna» – ble lansert i oktober 2015, og Siri Pettersen ble nominert til Bokhandlerprisen for tredje år på rad.

* Høsten 2017 kom Pettersens fjerde roman, «Bobla», også den nominert til Bokhandlerprisen, samt til ARKs barnebokpris.

* Pettersen representerte Norge i IBBYS Honourlist 2015, og vant Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend 2015.

* Denne høsten innleder hun en ny trilogi, kalt «Vardari». Første bok ut er «Jernulven» som lander for salg i slutten av oktober.

* Pettersens forfatterskap er foreløpig solgt til 18 land. «Jernulven» er solgt til åtte land allerede før den er utgitt her hjemme. Nå venter også lansering i USA.