35-40 døde fugler blir nå undersøkt. Landbruksminister Ann-Christin Nykvist er ventet å delta på en pressekonferanse senere tirsdag.

Svenske eksperter forventet at det snart ville bli funnet døde fugler med det farlige viruset i Sverige. Så sent som mandag sa Zsuzsanna Jakab, som er sjef for EUs smittevernmyndigheter, at fugleinfluensaen kommer til å dukke opp i stadig flere europeiske land.

– Jeg ser ingen økt risiko for mennesker, selv om det oppdages flere og flere tilfeller i Europa i tiden som kommer, sier Zsuzsanna Jakab til nyhetsbyrået TT.

Toppender

De døde toppendene i Sverige er funnet i området rundt kjernekraftverket i Oskarshamn, og myndighetene skal nå innføre en beskyttelses— og overvåkingssone for å hindre at smitten sprer seg til tamme fuglebesetninger.

Sonen skal ha en radius på 10 kilometer fra stedet der de døde endene er funnet.

Mange europeiske fjærfe-produsenter har begynt å holde besetningene innendørs, og etterspørselen etter tamfugl har sunket med opp til 70 prosent.

Sverige er det niende EU-landet som er rammet av den mest farlige varianten av viruset. Tidligere er det påvist i Bosnia, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Italia, Kroatia, Romania, Russland, Slovakia, Slovenia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn, Østerrike og Sveits, samt i en rekke asiatiske land. Også i Nigeria, Niger og Egypt er det avdekket flere utbrudd.

Alvorlig

– Med tanke på risikoen for å få smitten inn i tamme fjærfebesetninger er det alvorlig at en aggressiv form for fugleinfluensa nå er blitt påvist i Sverige, sier Leif Denneberg, som er sjefveterinær i Jordbruksvärket.

De foreløpige testene tyder på at viruset som er funnet i Sverige, er det samme som har sirkulert i Russland og Kina. Det vil ennå ta litt tid før dette er endelig bekreftet, fordi det må tas nye prøver i Storbritannia før myndighetene kan være helt sikre.

Lokale myndigheter kunne tirsdag fortsatt ikke si med sikkerhet hvor mange fugler som er døde i Oskarshamn-området.

– Vi kjenner ikke omfanget, sier Bodil Liedberg i Oskarshamn kommune Torsdag ble det samlet inn 30 døde fugler, og senere er det funnet flere.

– Blir det store mengder, må vi se hvordan vi kan håndtere det, sier hun.

H5N1 nådde Europa i oktober da det ble påvist i både Tyrkia og Romania. Viruset kan i sjeldne tilfeller også smitte mennesker, og i januar døde fire barn øst i Tyrkia. Alle hadde vært i nær kontakt med sykt fjærfe.

Mattilsynet vil følge funnet av fugleinfluensavirus i Sverige nøye, men foreløpig gjelder de tidligere iverksatte beskyttelsestiltakene. – Vi har tett dialog med svenske myndigheter, og vi vil naturligvis følge situasjonen veldig nøye, sier kommunikasjonsrådgiver Finn Oluf Nyquist i Mattilsynet til NTB.

Ifølge Mattilsynet er det stor sannsynlighet for at fugleinfluensaen også vil ramme villfugl i Norge. Derfor har både Mattilsynet og Veterinærinstituttet intensivert overvåkingen av villfugl.

Fugler i fangenskap skal fortsatt holdes under tak, slik det ble bestemt 17. februar. Mattilsynet oppgraderer også oversikten over norsk fjærfehold, både når det gjelder kommersielle og ikkekommersielle besetninger, såkalte hobbybesetninger.

Det er også opprettet tett samarbeid mellom Mattilsynet og Toll- og avgiftsdirektoratet for å kontrollere fugler og fugleprodukter fra smittede områder. Det er allerede innført forbud mot innførsel av ubehandlede fjær og fjærkomponenter fra alle tredjeland.