Filmen skildrer et homofilt forhold, et forhold som begynner når de to impliserte er omkring de tyve, i 1963, til den ene dør, 39 år gammel.

Filmen bryter et tabu, gjennom det å tegne et homofilt forhold så åpent og direkte i en «mainstream»-film, men den er ingen sjangerbryter: Filmen er ingen western. Det utspilles i et westernmiljø. Den ene mannen er rancharbeider, den andre rancharbeider med en fortid innen rodeo. Akkurat det momentet skyldes vel at Annie Proulx bor i Wyoming og kjenner miljøet, kjenner karakterene, kjenner tonen.

Dette kunne like gjerne ha utspilt seg på en fabrikk, på et oljefelt, i en militærleir, på en skole. Eller på Finnmarksvidda, for den saks skyld. Selve det homoerotiske aspektet er fra regissør Ang Lees side utført sobert. Det antydes, ting fortelles indirekte, det er i så måte overhodet ingen «gay movie», dette.

Det som gjør «Brokeback Mountain» interessant er de sosiologiske mønstrene og linjene som avdekkes gjennom dette skjulte forholdet, og de psykologiske mekanismene som derav utløses. For dette forholdet begynner i 1963, i et miljø som er i stand til å drepe homofile. Slik sett har begge de involverte tatt opp i seg en miljøarv som i begynnelsen får dem til å fornekte legningen og forelskelsen. — Dette var en engangsforeteelse, jeg er ingen homo, sier den ene. -Ikke jeg heller, svarer den andre.

Når den ene dør etter å ha blitt skamslått tyve år senere - ulykke med traktor, er den offisielle versjonen - forstår vi at de har vært hverandres store, ene kjærlighet, til tross for at begge har hatt kone og barn.

Regissør Ang Lee forteller denne historien med stor og hengiven sans for westernsceneografien - skog, fjell, et vidt, åpent landskap, hesteridning, leirbål - og samtidig en dyp forståelse for de klaustrofobiske roms symbolverdi. Rytmen hans er meget rolig, han tar seg tid med både tablåer og med de menneskelige utttrykk.

De to hovedskuespillerne, Jake Gyllenhaal og Heath Ledger, utviser en dyp og klar forståelse for de to karakterene. Det svever nok Oscar-nomineringer innen flere kategorier her. En interessant film, samme hva ens seksuelle preferanser er.

Brokeback Mountain USA 2005

Regi: Ang Lee

Manus: Larry McMurtry, Diana Ossana etter en novelle av E. Annie Proulx

Skuespillere: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway