NATOs nederlandske generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer godkjente nylig sertifiseringen som gjør det norske militære hovedkvarteret til alliansens sentrale kompetansesenter for trening vinterstid. Det nye senteret har fått navnet Centre of Excellence — Cold Weather Operation. Hovedkvarteret på Jåttå skal både forberede og ha ansvaret for å lære de 26 NATO-landenes soldater å overleve og kjempe under harde vinterforhold, skriver Stavanger Aftenblad.

Ifølge avisen skjer tildelingen bare to måneder før forsvarssjef Sverre Diesen i sin forsvarsstudie sannsynligvis innstiller på å flytte den norske aktiviteten fra Jåttå til Landsdelskommando Nord ved Reitan i Bodø. Dette må regjeringen og Stortinget eventuelt godkjenne neste vår.

KrF-leder og stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten er imidlertid svært kritisk til en eventuell flytting av Fellesoperativt hovedkvarter og mener det vil sette NATOs nærvær i Norge på spill. Han sier til Aftenbladet.no at NATO-hovedkvarteret Joint Warfare Centre ble lagt til Stavanger på grunn av fordelene ved samlokalisering med det operative hovedkvarteret. Norge må passe på at NATO ikke forsvinner fra norsk territorium, mener han.

— Det virker fullstendig irrasjonelt å bruke millioner av kroner på å rive en flott og godt fungerende avdeling et sted for å gjenoppbygge den samme virksomheten et annet sted, legger KrF-lederen til. (©NTB)