DRØBAK: Søndag kveld ble kirken først åpnet for de pårørende og deretter for alle de sørgende i den lille badebyen sør for Oslo.

De tre omkomne etter båtulykken i Drøbaksundet var alle fra Drøbak i Frogn kommune. Det var Rebecca Semmen (17), Kjell Hesthammer (48) og Kjellrun Waagbø (43) som omkom i ulykken.

Det var åtte personer i båten da den gikk på Småskjær i Drøbaksundet ved ettida natt til søndag. I tillegg til de tre omkomne ble tre av dem alvorlig skadd og to lettere skadd, ifølge lensmannen i Frogn, Thor Anders Aamodt.

Tilstanden til en av de alvorlige skadde, en 30 år gammel mann, var søndag ettermiddag ustabil og kritisk. Mannen pådro seg bruddskader, samt skader i hode, ansikt og bryst i ulykken. Ved Ullevål universitetssykehus får NTB opplyst at 30-åringen er under intensivbehandling.

Stor hastighet

En av to som ble lettere skadd, skal være eieren av båten, en såkalt rib (rigid inflatable boat) av gummi på 20 fot med kraftig motor. Lensmannen sier at de som er lettere skadd, skal avhøres, men det er legene som avgjør når avhørene kan foretas.

Foreløpig har ikke politiet registrert øyenvitner til ulykken. Det var mørkt da båten gikk på skjæret i stor fart, og den ble funnet 30 meter inne på holmen.

– Vi antar at båten holdt høy hastighet i og med at den braste over land og havnet på andre siden av øya, sier Aamodt.

Det er ikke endelig fastslått, men trolig kom båten fra Hurum og ikke fra Oscarsborg slik man først gikk ut fra.

Skjæret godt kjent

Det var utenforstående som meldte fra om ulykken i Drøbaksundet. Mange mennesker befant seg i området på ulykkestidspunktet rundt klokka ett, fordi det hadde vært konsert med gruppa Postgirobygget på Oscarsborg.

Ulykken utløste en stor redningsaksjon. Både et Sea King redningshelikopter, dykkerbåt fra Oslo, brannbåter fra Drøbak og ambulanser fra Follo og Moss var i aksjon. Skyssbåten mellom Drøbak og Oscarsborg deltok også i redningsarbeidet.

Småskjær er spesielt skummelt om natten fordi det ikke er noe lys på skjæret.

Varslet ulykken

Frivillige fra Røde Kors var blant de første som kom til ulykkesstedet, opplyser ordfører i Frogn kommune, Thore Vestby. Mannskapene var stasjonert på Oscarsborg under konserten og kom raskt til ulykkesstedet etter at innehaveren av restauranten på Oscarsborg, Tony Eide, hadde slått alarm.

Hele søndagen kom ungdommer til fots og på mopeder til rådhuset på Seiersten like utenfor Drøbak, etter å ha varslet hverandre via mobil og internett. Mens mange voksne fortsatt ikke visste om nattens tragiske ulykke, var ungdommene raske med å informere hverandre.

Sertifikatplikt

Politiet kan foreløpig ikke gi noe svar på hvorfor ulykken skjedde. Holmen burde være kjent for alle folk i området som ferdes på sjøen, men i mørket kan båtføreren ha trodd han gikk på styrbord side av skjæret der en båt av denne typen ikke har problemer med å passere.

Det stilles i dag ingen formelle krav til å føre hurtiggående småbåter, men regjeringen arbeider nå med en lovendring som betyr at det blir sertifikatplikt for å kunne føre slike båter, opplyser statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen, til NTB.