Arveavgiften er fjernet, men er du datter eller sønn til en bonde, taper du når arven skal ut. Velger du som bonde å selge gården din ut av familien, vil regjeringen gi deg skattelettelse. Men går gården videre til datter eller sønn, vil regjeringen at du skal skatte mer enn i dag.

Les også: Vi straffes for å investere i landbruket

Regjeringens budsjettforslaglegger opp til at det heretter skal legges 25 prosent skatt på gevinsten ved eierskifter innen familien. For KrF er det viktig å legge til rette for et skattesystem som stimulerer neste generasjon til å overta. Dette er avgjørende viktig for å oppfylle målsettingen om økt matproduksjon. Det trengs bønder som har mulighet til å investere i gårdsdriften. Regjeringens forslag om å gjøre generasjonsskifter dyrere, er et virkemiddel som trekker i motsatt retning.

Skatt på familieoverdragelse av gårdsbruk blir et tema i budsjettforhandlingene. I et budsjett som inneholder skatteletter til så mange, er det spesielt at regjeringen legger opp til en skatteskjerpelse for bønder. For KrF er det uaktuelt å støtte forslaget om å fjerne skattefritaket ved eierskifter av gårdsbruk innen familien.