Når man er levende opptatt av mat, er desember en av de beste månedene i hele året. Tradisjonene ligger som perler på en snor på kalenderen og selv de travleste skjønner at nå er det tid for å slappe av litt og være sammen med familie og venner.

— Så snart kalenderen passerer 1. desember tar det ikke lang tid før jeg står i butikkhyllene med både sjokolade, mandler og melis i hendene.

Men: Det hadde ikke blitt solgt så mye frossenpizza og posesupper hvis vi alle var like glad i å lage mat, og det er viktig å huske på. Det mange av oss ser frem til med glede, er det definitivt noen som gruer seg til også.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Løsningen for de aller fleste problemer knyttet til matlaging i julen, dreier seg i stor grad mer om planlegging enn den faktiske matlagingen. Til jul ligger det en innlagt forventning at posesuppene og godteriblandingene må vike for selvlaget sjysaus og sirupssnipper. Hvis du ikke er vant til det, så ikke vent til julaften med å prøve deg frem. Bytt ut en av søndagsmiddagene i desember med julemat. Hvis du bare lager ribbe en gang i året, så dobler du antall forsøk bare der.

— Dette er en aktivitetet for både store og små. Og selv om mye av det går til eget forbruk, er det også en kjærkommen førjulsgave å gi til venner og kjente sammen med julekortene.

Hobbykokken_Julegodteri_Hovedbildealternativ_08.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

En av tingene som sjeldent blir prioritert her hjemme i løpet av året er det å lage vårt eget snop. Men så snart kalenderen passerer 1. desember tar det ikke lang tid før jeg står i butikkhyllene med både sjokolade, mandler og melis i hendene.

Dette er en aktivitetet for både store og små. Og selv om mye av det går til eget forbruk, er det også en kjærkommen førjulsgave å gi til venner og kjente sammen med julekortene.

Dagens oppskrifter er mine favorittoppskrifter som jeg bruker hver eneste jul i forskjellige varianter. Det er ting som du kanskje er mer vant til å kjøpe enn å lage.

Men det smaker så utrolig mye bedre når du har laget det selv.

Oppskrifter

Fløtekarameller

250 g kremfløte

250 g sukker

75 g smør

150 g glukose (fås på apotek og på nett)

evt. 5 g Maldon-salt, avhengig av om du liker salt karameller

Frøene fra en vaniljestang

Hobbykokken_Julegodteri_Fl++tekarameller_06.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Dette smaker godt, så du kan gjerne doble oppskriften med en gang. Tilsett alle ingrediensene i en stor gryte og kok opp blandingen på middels sterk varme. Bruk digitalt termometer, og kok opp på middels sterk varme. Det kommer til å putre i 15-20 minutter, så bruk anledningen til å vaske litt i det kjøkkenskuffen du alltid glemmer å rydde i.

Du skal ende opp med en temperatur på mellom 118 og124 grader. Det går veldig fort på slutten, så her må du følge med. For å slippe å stå over det som en hauk, setter jeg alarm på det digitale steketermometeret til 110 slik at jeg kan gå litt rundt på kjøkkenet mens det koker opp. Nå alarmen piper må du begynne å følge med, men da tar det ikke lang tid før de er klare.

Nå kommer det som kanskje er det aller vanskeligste: La karamellene stå i romtemperatur på kjøkkenbenken over natten. Jeg har enda ikke klart å få dette til uten å stikke en skje oppi for å smake på, men jeg vet vel innerst inne at jeg aldri har tenkt å begynne med det heller..

Det er viktig at karamellene får stå og herde slik at de ikke flyter helt ut når du skal kutte i dem.

Jeg tror ikke det finnes et menneske på jord som ikke liker disse karamellene — lykke til!

Kandiserte appelsinskall

5 stk appelsiner

400 g sukker

4 dl vann

Vann til koking av appelsinskall

Hobbykokken_Julegodteri_Kandisert appelsinskall_04.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Del appelsinene i to og skjær ut fruktkjøttet. Det kan du bruke til å lage juice med, eller til andre desserter.

Kutt appelsinskallet i 5 mm tykke remser, ha i en middels stor gryte og fyll på med vann til appelsinskallet er dekket. Kok opp vannet og sil det deretter fra for å bli kvitt bitterheten i skallet. Gjenta dette 3 ganger.

Kok opp sukkerlaken og ha oppi appelsinskallet. La blendingen småkoke i ca. 1 time.

Sil fra sukkerlaken og la appelsinskallene tørke på en rist på kjøkkenbenken over natten.

Appelsinskallene kan vendes i sukker eller smeltet sjokolade.

Brente mandler

100 g mandler

100 g sukker

0,5 dl vann

Hobbykokken_Julegodteri_Brente mandler_01.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Kok opp sukker og vann og la det småkoke i 3-4 minutter til ganske mye av vannet har fordampet og sukkeret begynner å bli litt kornete. Så tar du oppi mandlene og røre godt rundt med en sleiv til alle mandlene er dekket av sukkeret.

Mens gryta står på sterk varme, fortsetter du å røre rundt i gryta. Etter kort tid har alt vannet fordampet og sukkeret sitter klistret til mandlene. Den høye varmen gjør at sukkeret snart begynner å karamellisere, men siden vannet har fordampet og sukkeret sitter på hver enkelt mandel, blir ikke dette som å ha en masse mandler oppi en gryte karamell.

Fargen endrer seg nå raskt og etter et par minutter er sukkeret karamellisert og de brente mandlene er ferdig. Legg dem over på et brett som er dekket med bakepapir.