Oslo (NTB): Svært mange av landets ordførere sier nei til regjeringens lovforslag om å la fastleger nekte å henvise kvinner til abort.

I en undersøkelse VG har gjennomført blant landets ordførere har 187 svart på hvordan de stiller seg til det omdiskuterte spørsmålet. 165 av dem sier nei til å gi fastleger adgang til å nekte å gi aborthenvisning, bare ti er positive, mens tolv svarer at de ikke vet.

Helseminister Bent Høie (H) sendte lovforslaget ut på høring i forrige uke. Fristen i høringsrunden er satt til 30. april. Høie har fastholdt at det er kommunene selv som skal bestemme om fastlegene får reservasjonsadgang, hvilket er en direkte konsekvens av press fra samarbeidspartiet Kristelig Folkeparti under regjeringsforhandlingene i fjor høst.

Om Høies egne lokalpolitikere er villige til å følge opp regjeringens forslag, er høyst usikkert. 19 av ordførerne som sier blankt nei til å gi fastleger reservasjonsmulighet, er selv Høyre-ordførere, og går dermed mot sitt eget parti.

Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn er den eneste Høyre-ordføreren som har svart ja i undersøkelsen.

— Jeg synes vi kan være så generøse at vi gir de med samvittighetskvaler mulighet til å reservere seg på den basis regjeringen foreslår. Det er sjelden en god idé å pålegge folk å gjøre noe som er i strid mot samvittigheten, sier Grundekjøn til VG.

Helseminister Bent Høie har ikke ønsket å kommentere undersøkelsen.