Forsikringsselskapene vurderer asylmottak som høyrisikobygg, først og fremst på grunn av de mange brannene de siste årene. For eiere som stiller bygg til disposisjon for asylmottak betyr det i beste fall en forsikringspremie på det mangedobbelte av den de normalt ville ha betalt, skriver Bergens Tidende.

— Vi følger en restriktiv linje og har ikke så mange i vår portefølje. Jo høyere risiko, jo høyere blir prisen. Asylmottak har historisk sett vært langt mer utsatt for skade, og da særlig branner, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til BT.

Han viser til utviklingen i Sverige, der en rekke asylmottak er blitt satt i brann de siste ukene. I forrige uke meldte Dagens Nyheter at brannene har ført til at svenske forsikringsselskaper allerede har begynt å si opp avtaler for asylmottak.

Direktør Tor Brekke i Hero, en av de største operatørene av asylmottak i landet, mener staten må ta grep dersom den storstilte etableringen av nye asylmottak skal la seg gjennomføre.

— Det er for så vidt bra at det blir stilt strenge krav til brannsikkerhet. Men med den situasjonen vi har i dag, er resultatet at UDI går glipp av mange potensielle mottak. De siste par månedene er det blitt mye vanskeligere å få forsikring, sier Brekke. (©NTB)