— Etter det jeg opplevde som en svært uryddig ansettelsesprosess, valgte jeg å trekke søknaden. Dette betyr nok at samtlige 18 husflidskonsulenter rundt om i Norges land fremdeles vil være kvinner. Det er også verdt å merke seg at det bare er kvinnelige styremedlemmer i organisasjonen sentralt, sier Erik A. Tesaker.

30. mars ringte direktør Marit Jacobsen og ville ha Tesaker til å komme på jobbintervju 7. april. Da denne datoen ikke passet, fikk han løfte om at han skulle bli kontaktet for å finne en ny dato.

— Da jeg 9. april ennå ikke hadde hørt noe, ringte jeg selv tilbake til Jacobsen. Hun beklaget først at ingen hadde ringt meg, og spurte så om jeg egentlig hadde anledning til å jobbe 100 prosent som husflidskonsulent. Noen hadde nemlig fortalt henne at jeg er svært opptatt med driften av Handverksfabrikken, og derfor neppe hadde tid til jobben jeg søkte på. Da jeg forsikret henne om at søknaden sto ved lag, lurte hun på om det ikke ville bli for langt å pendle. Jeg svarte at det ville gå fint, men da ble jeg fortalt at de allerede hadde tilbudt jobben til en annen.

Klagde til styret

I en e-post til styret i Norges Husflidslag skriver Tesaker at han mener det er svært kritikkverdig at direktøren først ba ham komme til intervju, og at en annen like etter ble tilbudt stillingen.

Han oppfattet også at dette ble forsøkt skjult og ved å prøve å overtale ham til å trekke søknaden med henvisning til blant annet lang pendleravstand.

— Jeg mener jeg er godt kvalifisert til stillingen. Når det står i annonsen at menn oppfordres til å søke, virker det underlig at en kvinne blir innstilt til jobben før andre aktuelle søkere er blitt innkalt til intervju, sier Tesaker.

Etter den siste telefonsamtalen med direktøren i Norges Husflidslag valgte han å trekke søknaden sin, selv om han likevel skulle bli innkalt til jobbintervju.

- Foreløpig innstilling

Direktøren i Norges Husflidslag sier til Fædrelandsvennen at de kun lagde en foreløpig innstilling etter å ha møtt to av de fire som de hadde bestemt skulle kalles inn til jobbintervju.

Hun nekter for å ha sagt til Tesaker at en søker allerede var tilbudt stillingen.

Tesaker står fast på at direktøren sa klart at de allerede hadde bestemt seg for å innstille på en annen søker. Det var ikke lengre snakk om at han skulle kalles inn til intervju. Tilbud om intervju kom først senere etter at han hadde kontaktet styret i Norges Husflidslag.

I en intern e-post som ved en feil ble sendt til Tesaker, skriver Jacobsen til styret: » Dette var jeg dessverre litt redd for skulle skje, men vi tok likevel sjansen da vi til nå har ment at vi har en svært god kandidat vi ønsker å tilsette...«

Mistet all tillit

— For meg virker det som om noen ønsket å gi stillingen til en de kjente. Jeg har etter dette mistet all tillit til både direktør Marit Jacobsen og Norges Husflidslag, sier Tesaker.

Styreleder Berit Rønningen i Norges Husflidslag mener organisasjonen har hatt en normal og ryddig ansettelsesprosess, og understreker at ingen ennå er ansatt.

— Jeg vil ikke gå inn i detalj, men har full tillitt til gruppa som har ansvar for ansettelsen. Det er flott at det var så mange som 11 som søkte stillingen, noe som tyder på at Norges Husflidslag blir oppfattet som en god arbeidsgiver og at stillingen er spennende, sier hun.

Kvinnedominans

Erik A. Tesaker mener den store kvinnedominansen i organisasjonen bidrar til at typiske håndverkstradisjoner som har flest mannlige utøvere ikke får så stor oppmerksomhet. Han mener dette kan være grunnen til at for eksempel trearbeid står så mye sterkere i Sverige.

— Norges Husflidslag har jo flest kvinnelige medlemmer, men vi prøver å stimulere alle håndverkstradisjoner like mye. Det er jo også verdt å merke seg at vi i stillingsannonsen oppfordret menn til å søke, svarer Rønningen.