Mobiler og nettbrett har overtatt musikkspillerhegemoniet etter CD-spilleren, og strømmetjenester som Wimp og Spotify har utkonkurrert platebutikkene og endret brukervaner. Det har fått konsekvenser for det øvrige avspillingsutstyret. Fra tradisjonelle stereo— og Hi-Fi-anlegg, har utviklingen gått via dokking- og Ipodanlegg, til dagens mange trådløse varianter.

Det finnes grovt sett to hovedkategorier trådløse musikksystem: Én-til-én-varianten hvor den trådløse høyttaleren kobles direkte til mobilen eller nettbrettet, og multiromsløsninger hvor flere høyttalere kan kobles til og forskjellig musikk strømmes til ulike rom.

- Det kan være deilig med trådløs lyd, spesielt når man vil styre musikken fra nettbrettet på terrassen mens anlegget spiller fra inne i stua. Men det er ikke problemfritt, og belag deg på å resette hjemmenettverket et par ganger i måneden når du har mange trådløse produkter som skal snakke med det samme nettverket, sier journalist og lydekspert i magasinet Lyd&Bilde, Geir Gråbein Nordby.Hans erfaring er at dropouts forekommer enten man bruker direktetilkobling via Bluetooth eller Wi-Fi-basert overføring. Særlig om man strømmer høyoppløst musikk. Norby som fortsatt ikke har kastet CD-spilleren, innrømmer gjerne at han ofte bruker Bluetooth.

- Lydkvaliteten på Bluetooth har hatt et dårlig rykte på grunn av sin lave båndbredde avsatt til lyd, men har tatt seg kraftig opp med støtte for lydformatene aptX og AAC. Fremdeles er det et fåtall mobile enheter som bruker aptX, deriblant dyrere modeller fra Samsung, Sony og HTC. Apple støtter ikke aptX, men med iOS7 og nyere støttes AAC som har omtrent samme komprimeringskvalitet.

- Sonos holder stand

Av trådløse multiromssystemer rådet Sonos lenge grunnen alene, men har etter hvert fått konkurranse av blant andre Bluesound, Simple Audio og Bose Soundtouch.

- Sonos holder absolutt stand. Generelt god lydkvalitet kombinert med brukervennlige løsninger gjør det enkelt å spille samme musikk i alle soner, eller velge forskjellig musikk til ulike rom. Sonos støtter ikke høyoppløste musikkformater med bedre enn CD-kvalitet slik både Bluesound og Simple Audio gjør, og innebygde løsninger for Spotify og Wimp er prisgitt Sonos sitt brukergrensesnitt, sier Nordby, som savner Wimps redaksjonelle tjeneste i Sonos-appen.

Hva så med Hi-Fi-anlegget i stua? Eksisterende anlegg kan kobles til Sonos og andre multiromsløsninger, eller man kan velge å kjøpe en Bluetooth-adapter om målet kun er trådløs overføring mellom mobilen og det ene anlegget. Stadig mer Hi-Fi og hjemmekinoutstyr kommer dessuten med Spotify og Wimp innebygd. Andre Hi-Fi-produkter har Apples Airplay om bord.

Mye på gang

Produktutvikler i Wimp, Pål Bråtelund, ser en stor prosentvis økning i bruk av dedikerte nettverksstrømmere.

- Særlig Sonos selvsagt, men vi ser også en god økning hos konkurrentene som nå kommer inn på markedet. I tillegg opplever vi stor pågang fra Hi-Fi-produsenter som ønsker å integrere Wimp i sine produkter.

Bråtelund mener strømming er inne i et viktig år hvor mye skjer.

- Trenden er at folk vil ha et fungerende trådløst system som både låter bra i stuen, og som fungerer trådløst til en høyttaler på kjøkkenet.