— Når det gjelder våre nattog, har vi fått tilbakemeldinger på at reisende vil sitte alene. Folk liker ikke å sitte ved siden av noen, de synes det er trangt og de ønsker ro om natten. Hvis noen setter seg ned ved siden av dem, flytter folk seg til der det er to ledige seter tilgjengelig, sier Dag Brekkan i NSB, markedsansvarlig for Sørlandsbanen.

Dag Brekkan Foto: Vegard Damsgaard

I juni lanserer NSB komforttilbud om bord på sine nattog, en pilot som skal testes av Sørlandsbanen. Nytt er at reisende blir garantert ledig sete ved siden av seg. Det betyr at to seter selges som ett.— Passasjerer som tar nattoget ønsker ofte å strekke ut beina, eller sitte i en annen stilling enn med strak rygg. Derfor har vi valgt å garantere ledig sete, sier Brekkan.

Norsk fenomen

I 2014 reiste 857.000 med Sørlandsbanen. Av disse benyttet 83.400 seg av nattoget. Brekkan forteller tilbudet om to seter er basert på observasjoner som har blitt gjort på nattoget. Han tror tilbudet vil gjøre de reisende fornøyd.

— Vi har observert denne tendensen om natta, og den tyder på at folk flest ønsker å sitte for seg selv, sier han.

Brekkan tror passasjerene vil være villige til å betale for å slippe sidemann. I 2013 lanserte også flyselskapet Widerøe et tilbud hvor passasjerer kan betale mellom 25 og 200 kroner for at setet ved siden av blir stående tomt.

For 195 kroner garanteres du at setet ved siden av deg blir stående tomt på Komfort. Foto: Lars Hollerud

— At folk ikke vil sitte ved siden av hverandre, er et typisk norsk fenomen, sier Randi Wærdahl, sosiolog og seniorforsker ved Agderforskning.Uten å ha en hjemmel i forskning, prøver hun seg likevel på en forklaring.

— Det blir sagt at nordmenn ikke er flinke til å være sammen i et fellesskap. Nordmenn liker å være alene, som å dra på fjellet alene eller å nyte skogens ro. For personer som kommer fra land hvor befolkningen er større, virker ensomhet absurd, sier hun.

Nødt til å sitte sammen

Wærdahl forteller det særlig er utlendinger som reagerer på nordmenns kultur om bord på kollektiv transport. Hun legger til at nordmenn er kjent for å ha en bred intimsone, samt at vi liker å ha livet for seg selv.

Reisende med nattoget kan betale for å sitte alene. Foto: Sondre Steen Holvik

— Samtidig er nok nordmenn en smule keitete, ved at vi ikke vet hvordan vi «smalltalker». Derfor vil vi helst ikke sitte sammen med andre med mindre vi blir nødt. Heller da snakker vi ikke sammen, sier hun.Fenomenet om å sitte alene har ikke vært studert om bord på togene som går på dagtid. Brekkan legger likevel til at han har hørt fra konduktører om en lignende situasjon.

— Vi har en mistanke om at folk vil sitte alene, også på dagtid. Konduktører forteller om personer som flytter seg med en gang de får noen ved siden av seg, sier Brekkan.

Sosiologen tror nordmenn vil sette pris på tilbudet om garantert ledig sete hos NSB.

— Da vil folk slippe ubehaget av å ha noen for nær, sier Wærdahl.