Det eneste Tore E. Olsen har sluttet med når det gjelder Coca-Cola, er å sprette korken med tennene. Foto: Lars Hollerud
Minst et par slike bokser er alltid i eller i nærheten av denne hånden. Foto: Lars Hollerud
18,90 kroner er prisen for 0,33 liter Coca-Cola i norsk butikk. I Tyskland koster den samme drikken i tilsvarende boks tre kroner. Foto: Lars Hollerud

Han husker det som om det var i forrige uke.

— Vi kom til Fredrikstad for å losse makrell. I en butikk fikk jeg øye på en brus jeg ikke hadde sett før. Jeg kjøpte ei flaske, vippet korken og så var det gjort.

— Kjærlighet ved første smak?

— Nettopp.

Holder litt igjen

Siden har Olsen fra Flekkerøy drukket den svarte og søte drikken daglig. Aller helst fra glassflaske og gjerne flere enheter om dagen.

— Hvor mye kan det bli på en dag?

— Muligens et par liter. Men jeg prøver å holde litt igjen.

— Er du avhengig av Coca-Cola?

18,90 kroner er prisen for 0,33 liter Coca-Cola i norsk butikk. I Tyskland koster den samme drikken i tilsvarende boks tre kroner. Foto: Lars Hollerud

— Jeg føler det ikke sånn. Cola er bare veldig godt, sier Tore E. Olsen (76).

Men ikke bare det.

Sparer tennene

— Coca-Cola gir også energi. Det ser jeg for eksempel på barnebarna. Jeg gir dem en boks hver, og de klipper plenen i en fei.

— Coca-Cola omtales blant annet som tannlegens venn. Hvordan er det med tannstellet etter 60 års forbruk?

— Faktisk veldig bra. Men jeg spretter ikke lenger korken med tennene.

Det eneste Tore E. Olsen har sluttet med når det gjelder Coca-Cola, er å sprette korken med tennene. Foto: Lars Hollerud

Tore E. Olsen hadde alltid et kjøleskap med Coca-Cola-flasker i bilen, da han i mange år kjørte Norge rundt som inspektør i Fiskeridirektoratet.

Det har han fremdeles, når han er på tur med kona.

Drikkevarene kjøper han bare unntaksvis i norsk butikk.

— Jeg har en grei kamerat som ofte er i Tyskland. Han har som regel med ti kartonger til meg.

— 10 ganger 24 colabokser?

Bare coca

— Det stemmer. Men i Tyskland koster en boks bare tre kroner. Her koster den 18,90. Derfor handles colaen i Tyskland eller på danskeferja.

På spørsmål om forholdet til Cola Max, Cola Zero, Pepsi Cola og alle mulig andre Cola-varianter som ikke har Coca foran, svarer Olsen:

— Ingenting kommer i nærheten av Coca-Cola.

Apotekeren John Pemberton oppfant Coca-Cola 8. mai 1886. Foto: Arkiv

— Visste du at John Pemberton, den amerikanske apotekeren som mikset den aller første Coca-Cola-en brukte kokain som ingrediens?

— Ja da. Men selv om kokainen er borte, har drikken fortsatt oppkvikkende effekt.

— Omtrent som kaffe?

— Mulig det. Den store forskjellen er at kaffe smaker fryktelig, selv med mye fløte og sukker.

— Etter som du bor på Flekkerøy, har du muligens støtt på Davy Wathne. Visste du at den profilerte fotballkommentatoren i TV2 har stått fram som cocacoliker?

— Nei. Men da har vi noe å snakke om neste gang jeg ser ham, sier Tore E. Olsen, ellers kjent som lokalpolitiker i tre perioder og som trofast debattant i Fædrelandsvennen,