Det blåser kraftig på Hovden. Foto: Thomas Iversen
Fjellovergangen fra Hovden er åpen, men biler må kjøre i kolonne. Foto: Thomas Iversen
Det er meldt at det vekselsvis vil blåse opp i liten storm på hovden. Foto: Thomas Iversen
Det er greire frohold i skibakken på Hovden. Foto: Thomas Iversen

Superspeeds avgang fra Hirtshals lørdag morgen, er flyttet til Fredrikshavn på grunn av uværet. Passasjerer som skal til Kristiansand, vil bli fraktet med buss fra Hirtshals, der det er oppmøte klokken 06.30, til Fredrikshavn, opplyser Color Line på sine nettsider.

Ifølge Color Line, har Superspeed 2, som går fra Larvik til Hirtshals fredag kveld, forandret ankomsthavn fra Hirtshals til Fredrikshavn. Båten er forsinket med flere timer, og det er stipulert at ferja er i Hirtshals klokken 04.00 natt til lørdag.

Vei stengt

— Riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er steng på grunn av uvær. Hunnedalsveien i Sirdal er også stengt, opplyser Anniksen Island, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Porsgrunn rundt klokken 23.00. — Vi sliter med fjellovergangene i hele Sør-Norge, sier hun.

Det var kolonnekjøring mellom Hovden og Haukeli fra 11-12-tiden fram til 22.30-tiden fredag, før veien ble stengt.

Et tre har fredag kveld har veltet i veibanen på fylkesvei 462, mens det er varslet om et tre som henger over en kabel ved E 39 ved Aurebekk i Mandal.

Kraftig vind

I Obs-varselet fra Meteorologisk institutt fredag heter det at det er vestlig periodevis liten storm i fjellet og på kysten vest for Oksøy, og lokalt kraftige vindkast opp mot 20 m/s i hele området.

Fjellovergangen fra Hovden er åpen, men biler må kjøre i kolonne. Foto: Thomas Iversen

— Det kan være lurt å sikre løse gjenstander, for å ta hånd om de, sier vakthavende meteorolog i Oslo, Espen Biseth Granan, til Fædrelandsvennen.Hvordan er været der du er? Send oss bilder fra stormen!

— Hvor mye vind det blir fredag er usikkert, men siste varsel er at vi får vestlig stiv kuling langs kysten, og sterk kuling vest for Oksøy mot Lindesnes.

Les også:

— Det blir også lokale vindkast i begge Agder-fylkene, og i lavlandet blir det stiv mot sterk kuling i kastene ut dagen, sier meteorologen.

I fjellet ventes vanskelige kjøreforhold på grunn av snø og snøfokk i forbindelse med kraftig vind. — I fjellet får vi kuling, og liten storm enkelte steder. Det blir vanskelige kjøreforhold og snøfokk, sier han.

Liten storm

Vakthavende meteorolog ved StormGeo, Lillian Bergheim, sier at det blåser liten storm langs kysten.

- Målingene fra fredag morgen viser 21 m/s ved Lindesnes, som er liten storm. Men her blåser det ofte kraftig. Ved Oksøy fyr er det sterk kuling, og opp mot liten storm.

Bergheim sier at denne værtypen holder seg utover dagen, og ut på dagen lørdag.

Hun melder også om vanskelige kjøreforhold i fjellet.

— Det skal blåse godt opp i dag, og øke på i fjellet. Sør for Hardangervidda får vi kuling, og gufne kjøreforhold. Nå ser jeg at det meldes om kolonnekjøring over Haukeli, sier hun.

Klokka 11.12 meldte veivesenet at det er kolonnekjøring på riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli.

Snø

I fjellet sier Biseth Granan at snøgrensa vil ligge på 300- 400 meters høyde.

— Temperaturen går ned, og regnbyger vil komme som snø i fjellet, med opp mot 20 centimeter nysnø fram mot midnatt.

— Langs kysten ligger temperaturen nå på 6, 7 grader, og vil synke utover dagen. Her kommer nedbøren som regn, sier han.

Se Statens vegvesens oversikt over alle fjellovergangene her

Nedbøren og vinden kommer fra vest, og Aust-Agder er i stor grad spart for uværet.

— Det blir mest nedbør på vestlandssida, sier han.

Mildvær

Det er mildt langs kysten fredag, men det var enda mildere i natt. Kjevik hadde rett under 10 varmegrader klokka 03, mens Mandal målte 9,3, Lyngdal 9,9, Lindesnes 9,1, Landvik 9,5 og Torungen 9 grader.

- Usedvanlig mildt på denne tida av året?

— Jeg tror det kan skje fra tid til annen, svarer meteorologen.

— Og så har vi fått inn mer kald luft og nedbør, og en kuldefront i bakkant, slik at temperaturen har sunket fredag morgen, sier han.