Utenriksdepartementet (UD) frarådet søndag ettermiddag turister å reise til de katastroferammede områdene.

Om lag 3.000 norske turister hadde valgt å tilbringe julen i Det fjerne østen i regi av norske reiseoperatører. Et fullt fly med passasjerer både fra Saga Solreiser, Ving og Star Tour skulle etter planen reist til Phuket i Thailand onsdag. Enda en avgang er planlagt torsdag.

– Vi har som prinsipp å følge UDs anbefalinger. Vi vil mandag kontakte våre kunder og gi dem informasjon om følgene etter katastrofen, sier informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour til NTB.

UD fraråder

UD fraråder folk å reise til de katastroferammede områdene etter bølgene som forårsaket etter jordskjelvet utenfor Indonesia natt til søndag.

– Vi går ut med rådet etter en helhetsvurdering. Vi har verken oversikt over katastrofen, om det er ferdig eller om det kan komme flere etterskjelv eller andre ting. Situasjonen er for kaotisk og uforutsigbar situasjon og derfor fraråder vi folk å reise til disse berørte områdene, sier pressetalskvinne Cathrine Andersen i UD til NTB.

Andersen poengterer at reiseselskapene må fatte sine beslutninger basert egne vurderinger, men fastholder at departementets anbefalinger til enkeltmennesker vil være å holde seg hjemme.

Ingen nordmenn skal ha omkommet eller blitt alvorlig skadd av kjempebølgene som flommet over strendene i Thailand søndag formiddag. Om lag 3.000 nordmenn befinner seg på ferie i landet.

– Send SMS

Norske reiseoperatører måtte kaste seg rundt etter at meldingene om kjempebølgene. I Star Tour begynte de umiddelbart å kontakte reisende og reiseledere for å få oversikt over ødeleggelsene som vannmassene hadde forårsaket. Også i Ving og Saga Solreiser ble det opprettet beredskap for å ta imot telefoner fra reisende og pårørende.

– Vi har om lag 460 nordmenn på pakketur og 85 personer som bare har bestilt flyreise fra oss. Så langt vi har fått beskjed om er ingen alvorlig skadet etter bølgene, sier informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour til NTB.

Petersson forteller om kaotiske tilstander etter at bølgene rammet de mest populære feriestedene Phuket, Khai Lak og Krabi søndag morgen. Telefonlinjene er brutt ned, men det skal være mulig å nå fram på mobiltelefon. Reisende bes om å melde fra om de har det bra til pårørende eller til reiseoperatøren. Mange melder om overbelastning av mobilnettet og oppfordrer folk til melde ifra via SMS.

Ett hotell ødelagt

– Så langt har vi fått meldinger om at ett hotell i Kamala beach skal ha fått større skader og at gjester er blitt flyttet. Våre øvrige hoteller skal ikke fått betydelige skader av bølgene, sier Marie-Anne Zachrisson i Saga til NTB.

Sammen med søsterselskapet Ving rapporterer Saga om at de har om lag 720 ferierende nordmenn i områdene som er utsatt for bølgene. Heller ikke de har mottatt opplysninger om noen nordmenn skal ha kommet til alvorlig til skade eller er omkommet.

– Men vi har fremdeles ikke oppnådd kontakt med alle som reiser med oss, men ber dem ta kontakt med oss eller pårørende på SMS for å fortelle om de har det bra, sier Zachrisson.