OSLO: Skøytelandslagets suksesstrener Peter Mueller lover at rekorder skal slås og medaljer sankes i vinterens OL-sesong.«School’s out for the summer», dundrer det ut av høyttalerne på Toppidrettssenteret i Oslo en regntung julidag. Men for skøyteløperne blir det lite ferie. I stedet trenes det – hardt og mye. Nettopp det må til hvis Muellers profetier skal gå i oppfyllelse.

– Jeg vet vi kan gå fort på skøyter. Alle vil slå oss, så vi må trene bedre og smartere enn forrige sesong, sier Mueller til NTB.

Fem medaljer

Amerikaneren har vært som en redningsmann å regne for norsk skøytesport.

Savnet etter helter som Hjalmar «Hjallis» Andersen, Johann Olav Koss og Ådne Søndrål har vært stort i den tradisjonelle idretten de siste årene, men det har Mueller gjort noe med. Til vinteren skal Norge igjen kjempe om OL-gull i Torino.

– Hovedmålet vårt er fire-fem medaljer, helst gull. Alt må være perfekt, men jeg vet vi har potensialet. Under verdenscupen i Calgary og Salt Lake City håper jeg også vi kan hente noen verdensrekorder hjem til Norge, sier han.

Mueller tror Norge har medaljesjanser i alle øvelser. Og det er ikke bare med en utøver, men hele laget.

– Et lag er mer enn en person. Vi har et helvetes bra lag, alle vil vinne. Hvis de ikke klarer det selv, håper de en fra laget gjør det. Hva mennene gjorde i fjor, kan kvinnene gjøre i år. Når de gjør det, vil vi være et ekte lag, forklarer Mueller.

– Guds lykke

Han går inn i sin tredje sesong som landslagstrener. For stjerneløperen Øystein Grødum har amerikaneren vært en viktig brikke i det å utvikle seg som løper. Kanskje den viktigste, foruten Grødum selv.

– Han har hatt alt å si. Han får deg til å tro på deg selv. At det umulige er mulig. Det var Guds lykke at han kom til Norge, forteller medaljehåpet til NTB.

Selv håper Mueller, som selv ble olympisk mester på 1000 meter i Innsbruck i 1976, at han blir i Norge lenge. Derfor har treneren tatovert et norsk flagg på armen. Kontrakten går ut i 2008. – Jeg vil ta ett år om gangen, sier han.

– Er du norsk landslagstrener i Vancouver i 2010?

– Ja, hvorfor ikke? Jeg elsker jobben min. Jeg er som en unge i godteributikken, gliser Mueller. (©NTB)