Travkusk Atle Hamre (48) hevder at han ikke hadde noe med utpressingen av en av sine långivere, investor Trond Willy Wilhelmsen, i Kristiansand i fjor.

Da saken var oppe i Kristiansand tingrett i januar ble Atle Hamre dømt til fire års fengsel for utpressing av Wilhelmsen, inkludert resttiden fra dommen på fem års fengsel for utpressing av skipsreder Thor Christensen i 2002. Ifølge dommen engasjerte Hamre en kjent torpedo (34) fra Sandefjord til å få 2,5 millioner kroner av Wilhelmsen.

Torpedoen tok med seg fire venner og utga seg for å være politi da de ifølge dommen besøkte Wilhelmsen i Kristiansand 15. mars i fjor. Utpresserne fikk med seg 200.000 kroner i kontanter og en bankremisse på 300.000 kroner.

Ny forklaring

Når ankesaken starter i Agder lagmannsrett vil den 34 år gamle torpedoen, gi en annen forklaring enn han ga i Kristiansand tingrett i fjor.

– Han vil tilstå utpressing og forklare at det skjedde på oppdrag fra Hamre, sier torpedoens forsvarer, advokat Harald Grape, til NTB.

34-åringen var det viktigste vitnet for å få Hamre dømt i tingretten. Hamres forsvarer, da advokat Henrik Bliksrud, mente at den flere ganger dømte torpedoen ikke hadde noen troverdighet overfor dommerne. Før ankesaken, har travkusken skiftet forsvarer. Nå er advokat Truls Dramer den som skal føre Hamres forsvar i retten.

– Underlig

– Det som var underlig var at tingretten mente torpedoen snakket sant da han fortalte om Atle Hamre, men at han ikke hadde noe troverdighet da han snakket om seg selv, sier Dramer til NTB.

Advokaten tror ikke Hamres sak under ankebehandlingen vil være avhengig av 34-åringens nye forklaring. Ettersom strafferammen for utpressing ikke overstiger seks år, vil Hamres, 34-åringen og de fire øvrige tiltaltes roller bli vurdert av en utvidet meddomsrett og ikke en jury.

I tingretten ble Atle Hamre dømt til fire års fengsel, inkludert resttiden fra dommen på fem års fengsel for utpressing av skipsreder Thor Christensen i 2002. – Notorisk løgner

Hamre har levd hele sitt liv tett knyttet til travsporten og miljøet rundt. Både i Norge og Sverige har han vært kjent som en av de mest suksessrike kuskene og trenere. Det bekreftet også investor Wilhelmsen da han vitnet mot Hamre under straffesaken i Kristiansand tingrett i fjor,

– Hamre er en notorisk løgner, men en flink fagmann, sa Wilhelmsen da han vitnet.

Investoren er ikke i tvil om at det var Atle Hamre som sto bak da torpedoen fra Sandefjord og hans fire medhjelpere dukket opp i Kristiansand i mars i år. Wilhelmsen hadde lånt Hamre 150.000 dollar rentefritt til å kjøpe en hest i USA. Da lånet forfalt etter fire måneder lot imidlertid pengene vente på seg.

Ferdig i travmiljøet

I retten forklarte Wilhelmsen at han ønsket å gi Hamre en ny sjanse da 48-åringen slapp ut av fengsel i 2006, selv om han visste det var vanskelig å stole på ham.

Da Hamre ble prøveløslatt sommeren 2006 gikk han rett tilbake til travmiljøet. I løpet av et par uker kjørte han inn over 300.000 kroner i premier. Den muligheten vil han ikke få igjen.

Det Norske Travselskap har varslet at de vil å stenge Hamre ute fra travsporten på livstid dersom han blir dømt på nytt.